To byla velká rána! Prakticky ze dne na den se Určice minulý rok ocitly bez prostředků. Účet, na němž bylo uloženo 8,7 milionu korun, totiž měly zřízený u Sberbank. Její česká filiálka navázaná na Ruskou národní banku po invazi na Ukrajinu zavřela. Nedostupné se stalo i internetové bankovnictví. S odstupem roku Večerník zjišťoval, jak se s tím v Určicích vypořádali a zda mají naději na vrácení alespoň části peněz.

 

Po únorovém uzavření Sberbanky zůstaly Určice zcela na suchu. Přitom u stejné společnosti měly účet zhruba 25 let. Peníze zkoušely převést nedlouho po zahájení ruské invaze na Ukrajinu, ale už to nebylo možné. Následně si musely půjčit. „Potřebovali jsme peníze jak na provozní záležitosti, tak i na spolufinancování investičních akcí. Nyní úvěr splácíme,“ vysvětlil starosta Určic Petr Kouřil.

Nyní vše nasvědčuje tomu, že by Určice mohly podstatnou část svých peněz dostat zpět. „Pohledávky u Sberbank odkoupila Česká spořitelna. Podle vyjádření insolvenční správkyně bychom zhruba ve druhé polovině letošního roku mohli devadesát procent našich peněz dostat zpět. To přirozeně neplatí pouze pro nás, ale pro všechny věřitele,“ přiblížil Kouřil.

Obdobná situace panuje ve Víceměřicích, kde stejným způsobem přišli o 1,7 milionu korun určených na investice. Svůj hlavní účet však obec měla u České národní banky. „Stále čekáme, že se to nějak vyřeší. Podle toho, co psali v novinách, by to mohlo dopadnout dobře,“ reagoval na dotazy Večerníku starosta Víceměřic Eduard Novotný s tím, že obec má svůj hlavní účet u České národní banky.