Celá Česká republika má za sebou akci Ukliďme Česko. V řadě vesnic, městeček i měst vyrazily do terénu skupiny dobrovolníků. Cíl? Uklidit ulice, okraje lesů, příkopy u silnic nebo hřiště. Také na Prostějovsku se do úklidu zapojily stovky dobrovolníků, o čemž už Večerník informoval v minulém vydání.

Pořádku milovné skupinky vyrazily do akce také v Držovicích. „Uklízíme každý rok, tak kuriozity už moc nemáme. Zatím nevíme, kolik toho je na váhu. Ale byl to jeden velký a jeden malý kontejner,“ prozradil starosta Držovic Jaroslav Studený. „Účast byla hojná. Zapojilo se asi devadesát lidí,“ dodal.

Do akce vyrazili i třeba v Drahanech, Mostkovicích, Vrbátkách či ve Vrchoslavicích. „Měli to na starost hasiči a myslivci. Došlo k sesbírání spíše běžného odpadu, plastů, pneumatik, taky tam byl koberec,“ zmínil vrchoslavický starosta Dušan Svozílek. „Našli jsme šest pneumatik, dále oblečení, a to i daleko od civilizace. Že má někdo potřebu to takto vozit a vyhazovat,“ krčí rameny předseda myslivců a jeden z organizátorů úklidu Štěpán Řezáč. Dobrovolníci při úklidu našli nemálo zajímavostí. „Bylo tam opravdu hodně kelímků od kávy. A kluci našli sáček s něčím, co připomínalo guláš,“ podotkl znechuceně.

I v sousedních Mořicích se pustili do úklidu. Zatímco jinde organizovaly akce často spolky, v tomto případě to byla obec spolu se školkou. „Děje se tak už několik let. Do terénu vyráží personál a s ním i někteří rodiče s dětmi,“ potvrdil starosta Tomáš Pavelka. Zmínil, že akce je pro děti zároveň poučná. Ukazuje jim nepořádnost lidí a důsledky toho, když je někdo lhostejný ke svému okolí. „Nasbírali plný vozík. Musím říct, že jsme překvapení, kolik se toho pokaždé najde. Loni to byly pneumatiky, také disky. Letos šlo spíše o klasiku,“ zmínil starosta.

Uklízecí akce v dalších týdnech budou pokračovat. Tuto sobotu 15. dubna tak učiní v Konici a o týden později 22. dubna zase v Lipové.