Tak už to mají černé na bílém! Města a obce v regionu již většinou schválily rozpočty na příští rok. A není to příliš veselé čtení. S ohledem na situaci kolem koronaviru a zejména kvůli propadu ve výši vybraných daní si v příštím roce moc vyskakovat nebudou.  Masivní snížení daní, které vláda připravila na konec uplynulého roku, určitě přivítalo mnoho z nás. Naopak těžké spaní z něj nyní mají starostové jednotlivých obcí. Ti se v letošním roce budou muset hodně uskromnit a omezit plánované investice.

Nejvýrazněji se to dotklo Kostelce na Hané, kde již měli perfektně naplánovanou jednu ze zásadních věcí. „Museli jsme odmítnout již schválenou dotaci na druhou etapu revitalizace sídliště Sport, která měla letos probíhat. Ze svého rozpočtu bychom totiž na ni dopláceli 20 milionů korun. To si v současné době, kdy chceme dokončit stavbu hasičské zbrojnice či rekonstrukci Revoluční ulice, nemůžeme dovolit,“ vysvětlil starosta města František Horák. V Kostelci se tak v letošním roce zaměří pouze na menší projekty případně na ty, které budou zcela pokryty z dotací. „Tím je například vybudování mokřadu,“ uzavřel Horák.

Konice: Chybí nám šedesát milionů 

Obdobná situace panuje v Konici, kde se připravují například na kompletní rekonstrukci náměstí či vybudování chodníku v ulici Zádvoří. „Naplánovali jsme si investice v řádu šedesáti milionů korun, které však nemáme. Půjdeme tedy postupně po tom, co udělat musíme,“ potvrdil konický starosta Michal Obrusník. Kromě výše zmíněného by ve městě chtěli také opravit kluziště v multifunkční hale či se pustit do stavby cyklostezky, k níž se společně s ostatními obcemi zavázali. „Letošní rok se tak ponese hlavně v duchu příprav projektových dokumentací a uvidíme, co bude,“ řekl Obrusník.

Plumlov: Šetřili jsme všude

Nastalé situaci se budou muset přizpůsobit i v Plumlově. „Zhruba vycházíme z příjmů, které byly v roce 2016. Úspory tak pro příští rok půjdou napříč celým rozpočtem. Žádnou větší investiční akci jsme však kvůli nim zrušit nemuseli. Po letošním dokončení výstavby cyklostezky kolem přehrady se totiž chceme zaměřit spíše na ty menší,“ objasnila plumlovská starostka Gabriela Jančíková.

Němčice: Investujeme do pozemků  

V Němčicích nad Hanou nedávno mimo jiné dokončili kompletní rekonstrukci školy. Ani zde se do dalších větších akcí pouštět nehodlají. Až na jednu zásadní výjimku. „Ve schváleném rozpočtu máme pouze ty nejnutnější náklady na opravy obecního majetku. Čeká nás ovšem budování inženýrských sítích na velkém pozemku po bývalém cukrovaru, kde by měly vzniknout parcely pro obytné domy. Tato záležitost je pro nás jasnou prioritou. Půjde o investici v řádu několika desítek milionů korun, která by měla zajistit budoucí rozvoj celého našeho města. I proto s ní nechceme otálet a rádi bychom začali ještě letos,“ prohlásil starosta města Jan Vrána.