Pomoc lidem, živnostníkům a místním obchodníkům. To má být smyslem projektu Corrency, do kterého se čerstvě zapojilo město Prostějov. Lidé z vybraných věkových skupin – osamělí obyvatelé nad 65 let a rodiny s dětmi do patnácti let – se po registraci mohou přihlásit o correnty. Díky nim zaplatí z nákupu v hodnotě tisíc korun jen polovinu. A to u vybraných obchodníků přihlášených do projektu. Projekt posvětila rada města, nyní měli možnost se k němu vyjádřit členové a členky zastupitelstva.

Na úvod záměr ozřejmila náměstkyně primátora pro oblast sociální Marcela Župková. Krátce poté se ujal slova představitel projektu Petr Stuchlík. Zdůraznil, že už běžel v některých pražských částech, slezské Ostravě nebo třeba v Kyjově. Zdůvodnil také četné zapojení mobilního telefonu při zapojení do projektu. „SMS zprávy projekt využívá, protože se jich lidé méně bojí. Projekt ale myslí i na obsloužení lidí bez mobilního telefonu,“ uklidnil Stuchlík. A zdůvodnil formu této podpory. „Když dáte dotaci, musíte zajistit i její kontrolu. Peníze navíc nejsou využity efektivně,“ řekl například na plénu, než spustil několikaminutovou videoprezentaci.

Následně si vyslechl hlasy zastupitelů a zastupitelek. Někteří poukazovali na složitost systému. „Jedná se o mimořádnou podporu. Proč je ale mimořádná podpora mimořádně komplikovaná? Musím se o tom předně dozvědět, pak se musím zaregistrovat, dodržet podmínky znát obchodníky,“ zaznělo. „Zajímavá myšlenka. Myslím si ale, že pro starší lidi to bude velice složité,“ přidal se opoziční zastupitel Tomáš Peka (Na Rovinu!). A zeptal se, zda by nebylo snadnější odpustit chudobou ohroženým skupinám lidí poplatky. „Pokud má tahle pomoc reagovat na inflaci, není příliš adresná, je naopak plošná. Líbí se mi podpora lokální ekonomiky, chybí ovšem adresnost,“ nechal se slyšet k tématu Jan Mochťák (Piráti).

Představitel společnosti Petr Stuchlík se snažil nejen přítomné uklidnit, že složitě proces jen na první pohled vypadá. „Na exspiraci dvakrát upozorňujeme. Lidé nad pětašedesát let to běžně používali a bez problému,“ tvrdí.

Primátor František Jura následně vyzdvihl pomoc obchodníkům. „Přidaná hodnota je podpora živnostníků,“ uvedl, ale zároveň připustil, že netuší, jak to bude s informovaností obyvatel. Přitom zaregistrovat se senioři mohou už před letními prázdninami. „Nevíme, kolik přesně bychom potřebovali času na informování všech.“ Ke schválení přesto došlo, většina přítomných v obřadní síni radnice byla pro.

S pilotním projektem se počítá už pro následující měsíce. Registrace lidí od 65 let bude spuštěná v květnu a potrvá ještě v červnu. U rodin s dětmi do 15 let půjde o červenec. Čerpání pak je možné v dalších měsících. V projektu mohou přihlášení žadatelé počítat s tisícikorunou, kterou mohou následně utratit u v Corrency registrovaných poskytovatelů zboží nebo služeb, a to od kadeřnictví přes pečivo až po kulturu. Město na projekt poskytlo pět milionů korun. Společnosti CorCo Systems, která s projektem přišla, připadne sedm procent z částky.