Už na podzim loňského roku bylo tématem některých zasedání vedení města to, jakým způsobem pomoci lidem zasaženým vyššími cenami. Tehdy se hovořilo hlavně o energiích. Magistrát posléze vyčlenil finanční prostředky na pomoc organizacím, které se starají o kulturu a společenský ruch.

Nyní se radní rozhodli pro pomoc další skupině, a to lidem nad 65 let věku. Spolu s projektem Corrency Petra Stuchlíka, jenž se před časem ucházel o post primátora města Prahy, nabízí pomoc až pěti tisícům obyvatel města. Tím by zmizel jeden nepříjemný STÍN MINUSLOTI…

Radní způsob pomoci projednali na svém zasedání 6. dubna, výsledkem je zapojení do projektu Corrency. Do něj se mohou lidé přihlásit fyzicky nebo elektronicky. „Z rozpočtu města jsme vyčlenili částku pěti milionů korun, které budou po přihlášení občanů do systému rozděleny tak, že každý bude mít možnost získat hodnotu dvakrát 500 Correntů, což je ekvivalent dvakrát 500 korun českých. Díky Correntům a svým vlastním prostředkům budou moci občané nakupovat produkty a služby s padesátiprocentní slevou u svých oblíbených obchodníků, kteří se do tohoto projektu také zapojí," přiblížil projekt primátor Prostějova František Jura. Lidé se musí nejprve zaregistrovat, následně získají smlouvu a taky SMS zprávu s kódem. Poté si budou moci vybrat ze seznamu obchodníků, kteří se do projektu také zapojí.

Primárně by měl projekt sloužit osamělým seniorům. „Registrace první vytipované skupiny, což jsou senioři nad 65 let žijící v jednočlenné domácnosti, začne druhého května a potrvá až do konce června. Dále začne registrace pro podporu dětí mladších patnácti let,“ dodal primátor Jura s tím, že Correnty budou moci občané využívat následující dva měsíce po registraci. Získané prostředky budou moci lidé použít na zaplacení potravin, drogerie, ale také třeba kulturních zážitků.