Bouři nevole vyvolal před necelými třemi týdny návrh Ministerstva vnitra České republiky. Podle něj mělo být po celé zemi zrušeno na tři sta poboček České pošty, a to hlavně ve městech. Hned o čtyři provozovny měl přijít i Prostějov. Velké emoce vzbudilo zejména chystané zrušení pobočky v Plumlovské ulici. Ta přitom slouží obyvatelům hned tří sídlišť a nachází se v nejlidnatější části města. Místní dali najevo jasný nesouhlas s tímto krokem, do věci se vložil sám primátor František Jura, a nakonec pošta zůstane!

Krátce po uveřejnění seznamu rušených poboček informoval první muž radnice, že nesouhlasí s koncem pošt, stejně jako s komunikací státu k tématu. A bude se snažit o zachování aspoň některé z poboček. Nyní Večerníku potvrdil, že uspěl – Česká pošta se rozhodla pobočku v Plumlovské ulici ponechat.

„Komunikace státu k rušení pošt byla velmi tragická. My jsme tak museli zachraňovat to, co už se stalo,“ poznamenal František Jura. „Opravdu intenzivně jsem na tom pracoval s oblastním ředitelem panem Smičkem, bavili jsme se denně. Měli jsme jednoznačný požadavek, že pošta v Plumlovské ulici musí zůstat,“ uvedl primátor k jednáním.

Jak Večerník poznamenal již v minulém čísle, státní podnik chtěl Plumlovskou „vyhandlovat“ za poštu v Čechovicích, která původně mezi pobočkami, kterým hrozilo od 1. července uzavření, nebyla. To se ČP částečně podařilo, současně ale vedení magistrátu provozovnu v místním území Prostějova chce udržet. „V Čechovicích by měla pošta nově fungovat v režimu Partner,“ potvrdil Jura. Budova patří prostějovské samosprávě a chod vyžaduje jednoho zaměstnance v rozsahu zhruba dvaceti hodin týdně. „Radnice by v takovém případě k dosavadní agendě pošty v Čechovicích přidala možnost hradit zde například některé poplatky. Kromě klasických poštovních služeb by tak vzniklo nové kontaktní místo magistrátu.