Rychle se šířící obří požár lesa ohrožující chaty v okolí Seče a na Pohodlí. Třicet jednotek hasičů v akci, nasazení nejmodernější techniky včetně vrtulníku. Velkoobjemové cisterny prodírající se nepřístupným terénem. Houkající vozy, jimž bezpečnou cestu zajišťují městští i státní policisté.

Svolaný krizový štáb a nutnost rychle přijímat rázná rozhodnutí. Zhruba tak to asi mělo vypadat během taktického cvičení, do něhož se během uplynulého pátku 21. dubna zapojilo přibližně 150 hasičů a kolem 10 policistů.

„Když mohli mít loni v létě v Českosaském Švýcarsku největší požár v historii ČR, proč by se něco podobného nemohlo stát také u nás?“ řekli si zástupci hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje a po loňském cvičení na plumlovské přehradě se tentokrát od vody přesunuli do lesů v okolí Seče, Ptení a Okluk. I tentokrát byl přítomen krizový štáb, v němž nechyběl ani prostějovský primátor či konický starosta.

Připravenost složek integrovaného záchranného systému na rozsáhlé lesní požáry prověřilo v pátek 21. dubna taktické cvičení, jehož se zúčastnilo na tři desítky jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů, Policie ČR, Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje, Celní správa i Městská policie Prostějov, celkově téměř 160 osob.

Námětem cvičení byl rozsáhlý lesní požár, jehož hašení komplikoval nedostatek vodních zdrojů a nepřístupný terén. . Kvůli lokální těžbě a povaze lesního porostu se požár rychle šířil. Hasební zásah komplikoval rovněž fakt, že je v oblasti nedostatek vodních zdrojů a nepřístupný terén. Z těchto důvodů bylo tedy nutné přes krajské operační a informační středisko povolat velký počet jednotek i techniky. „Lesní cesty nejsou v současné době ve zrovna dobrém stavu. Nedávno se nám stalo, že dobrovolní hasiči na jedné z nich převrátili cisternu. Její posádka z ní naštěstí chvíli předtím vystoupila,“ zmínil se Večerníku ředitel prostějovských hasičů Marek Sobek.

Co se týče zdroje vody, tak hasiči jsou v podobných případech rádi za každou lesní tůňku. Vzhledem k vyprahlosti lesů ovšem bylo nutné povolat velký počet jednotek i techniky, aby zabezpečily dostatek vody, kterou hasiči brali mimo jiné z nádrže ve Ptení. „Zároveň bylo potřeba zřídit dálkovou dopravu vody pomocí stovek metrů hadic s využitím výkonného čerpadla,“ upozornila Lucie Balážová, tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje. „Díky spolupráci s jednotkami sboru dobrovolných hasičů byla vybudována dvě čerpací stanoviště, využívalo se rovněž pěti velkoobjemových nádrží, které fungovaly jako zásobárna vody.“

Během cvičení byl zřízen štáb velitele zásahu a hasiči se pustili do budování tzv. Fire Line, která měla ochránit budovy a zastavit další šíření plamenů. Největší atrakci však nepochybně znamenal vrtulník s tzv. bambivakem o objemu 800 litrů, který vodou z cisterny společně zaplnili dobrovolní hasiči z Konice, Vrahovic, Suchdolu, Přemyslovic a dalších obcí regionu. Pro všechny to při podobné činnosti byla premiéra. „K vrtulníku se přichází vždy zepředu. Při tomto čerpání byste si měli sundat helmu. Stalo se, že hasič byl za háček na helmě zachycen lanky, jimiž je bambivak přichycen k vrtulníku. Než si stihl helmu sundat, vyletěl po startu deset metrů vysoko a pak spadl dolů,“ popsal na první pohled kuriózní, nicméně ve finále bezpochyby nepříjemnou situaci jeden z profesionálních hasičů z Brna.  

Vrtulník však nebylo to jediné, co při pátečním cvičení nad Sečí létalo. Hasiči pro zjištění rozsahu a zdrojů požáru využívali také dron a další monitorovací techniku. „Během cvičení jsme také prověřili komunikaci mezi jednotlivými operačními středisky,“ doplnila Lucie Balážová. „Místo zásahu velitel rozdělil nejprve na dva, posléze na čtyři úseky. Díky nasazení velkého počtu hasičů, techniky a všech prostředků se požár na ploše zhruba 500x500 metrů podařilo lokalizovat a zabránilo se jeho dalšímu šíření,“ uklidnila všechny občany tisková mluvčí krajských hasičů, že uplynulý pátek dopoledne v lesích na Prostějovsku všechno dobře dopadlo.