Něco takového česká justice asi ještě nezažila! Případ vraždy, z jehož detailů se opravdu svírá hrdlo, rozplétá už nějaký ten pátek pražský soud. Nikoliv však kvůli detailům vlastního činu či osobě zavražděného, ale naopak kvůli ženě, která mu měla na jeho přání pomoci na „onen“ svět.

Sympatická Magdalena Š. pocházející z Konice zcela uvykla psychickému i fyzickému týrání „léčitele“, který si povoláním zubařku omotal kolem prstu tvrzením, že byla v předchozím životě dozorkyní v Osvětimi a teď za to musí pykat! Vše napovídá tomu, že teprve až během hlavního líčení se „probudila“ do reality a naplno si uvědomila, co vše musela podstupovat a jak to celé skončilo...   

Případ vraždy, z jehož detailů se opravdu svírá hrdlo, rozplétá pražský soud. Nikoliv však kvůli detailům vlastního činu či osobě zavražděného, ale naopak kvůli ženě, která mu měla na jeho přání pomoci na „onen“ svět. Vzdělaná, pohledná a kultivovaná Magdalena Š. pocházející z Konice zřejmě zcela podlehla otřesnému způsobu týraní a psychické manipulace ze strany svého partnera, který si ji omotal kolem prstu tvrzením, že byla v předchozím životě dozorkyní v Osvětimi a teď za to musí pykat. Vyplývá to z její výpovědi, která byla v průběhu uplynulého týdne čtena u soudu. Její obsah působí stejně autenticky jako děsivě a ukazuje, jak hluboce mohou inteligentní lidé podlehnout nátlaku vedenému naprosto iracionálním způsobem. O tom, že byl Richard Š. zdatný manipulátor, nejvíce svědčí fakt, že mu členové sekty na jeho konto poslali neuvěřitelných 90 milionů korun.

Obžalovaná Magdalena Š. se u soudu hájí zejména tím, že při zabití Richarda Š. jednala na jeho přímé přání, přičemž mu nebyla schopna nic odmítnout. Navíc smrt měla nastat po spolykání anestetik, která si měl vzít zcela dobrovolně. Navzdory tomu, že následně došlo ještě na rány skalpelem, obhájce zdůrazňuje, že jeho klientka jednala na jeho přímé přání, v silném rozrušení a v důsledku systematického týrání ze strany muže.

„Seznámili jsme se a zamilovala jsem se do něj. Ve volném čase jsme se projížděli autem, měli jsme rádi sportovní jízdu hlavně v zatáčkách. Richard začal mluvit o tom, že je otrávený z lidí a že ho to tady nebaví. Když začal mít problémy se zrakem, poprosil mě, abych mu to pomohla ukončit, aby nemusel někde skákat z mostu,“ vypověděla na policii Magdalena Š., která se před dvaatřiceti lety narodila v Konici jako jediná dcera uznávané logopedky. Vyrůstala bez otce, s její výchovou ještě vypomáhala babička. Obě měla obětavá a zcela bezproblémová dívka nade vše ráda. Maminka jí zemřela na rakovinu před pěti lety, což ji zřejmě mohlo přivést mezi podivné „léčitele“. „Její babička svoji dceru přežila. Když také zemřela, neukázala se Magdalena ani na pohřbu. Tehdy jsem to nechápala, teď už vím, že to bylo kvůli němu, protože ji tak ovládal, že jí zakázal na pohřeb jít,“ konstatovala kultivovaná žena, která měla k celé rodině velmi blízko.

Bolest považovala za očistnou

Věřící Magdalena bolest dle svých slov považovala za očistnou. I s ohledem na to, že v milujícím a ochranitelském rodinném prostředí se jí tohoto prožitku zrovna nedostávalo, upnula se zřejmě na Richarda Š. Kvůli podivnému šarlatánovi zažila bolesti více než dost. „Podle něj jsem byla v minulém životě čarodějnice a ubližovala jsem lidem. Urážel mě a zesměšňoval. Nadával mi do kurev, ukazoval mi fotku dozorkyně z Osvětimi, které jsem měla být podobná. Mělo to na mě takový vliv, že mě to sejmulo na celé roky. Chtěla jsem definitivně skončit s ordinací, ale nešlo to. Říkal, že své činy si musím odpracovat a neuteču tomu. Druhou šanci nedostanu,“ uvedla Magdalena. Tato její slova by vysvětlovala její na první pohled nesmyslnou pracovní dobu. V jednom období ve své zubařské ordinaci v Kutné Hoře totiž trávila i 18 hodin denně…

Psychické utrpení i sexuální týrání

Další detaily ukázaly, že soužití obou lidí bylo zcela nevyrovnané. „Richard všechno chtěl řešit tím, že se svléknu. Buď přímo před ním, nebo před někým jiným. Jednou mě donutil stát před zrcadlem nahou celou noc, aby se mi vrátila duše. Já během toho omdlela a spadla na skleněné dveře a od toho jsem měla jizvy na zádech,“ popsala žena, která musela zvládat i horší věci. „Když jsem měla silnou menstruaci, odvezl mě do lesa. Tam jsem se musela svléknout, odevzdat mu všechny věci. on mě tam nahou nechal a odjel. Brečela jsem, byla jsem vyděšená, neměla jsem, jak se odtamtud dostat. Vinila jsem se z toho, že si to zasloužím, a snažila jsem se přijít na to, jak se vnitřně změnit. Měla jsem myšlenky na sebevraždu. Snažila jsem se tam někde schovat, nenechal mi tam ani vložku, strašně jsem se bála, že mě někdo znásilní, a zároveň, pokud se tak stane, bude to moje chyba. Našla mě tam známá, řekla jsem jí, proč tam jsem, a ona mi přinesla oblečení,“ vyprávěla policistům Magdalena Š. s tím, že si následně ze strachu v obalu vsunula do pochvy srolovanou tisícovku, kdyby zase hrozilo, že ji muž někde nechá.

Přestože toto všechno vypadá na první pohled děsivě až absurdně, s ohledem na nejrůznější detaily i charakter obžalované lze o věrohodnosti jejích slov pochybovat opravdu jen těžko.

Devět milionů pro tyrana

Ve své upřímnosti obžalovaná popsala i drsné detaily jejich prvního sexu a také hysterické a žárlivé scény, které jí její partner tropil. Podobné praktiky se neustále vracely. „Fyzická bolest se stupňovala, neviděla jsem na levé oko, praskla mi v něm nějaká žilka. Rval mi vlasy, mlátil se mnou i o topení. Tím, jak se mnou pral o zem a tlačil mě do podlahy, vykloubila jsem si čelist. Nemohla jsem chvíli mluvit. Stále mě bil a štípal, prosila jsem ho, aby už přestal. Obličej jsem měla už úplně fialový,“ ohlédla se za jedním takovým „setkáním“.

Ze svého podnikání pak musela svému partnerovi, který organizoval celý její život, odvádět peníze. „Mohlo to být celkem pět a půl milionu korun z podnikatelského konta a asi dva miliony v hotovosti. Jednou mi řekl, že musím vybrat 666 666 korun a dát mu je v obálce, abych zachránila svou duši. Poté jsem čekala na půlnoc, neboť jsem na svém kontě překročila denní limit výběru, a musela počkat na další den. U bankomatu jsem usnula. Postupně jsem mu odevzdala veškeré své úspory, celkem to mohlo být asi devět milionů korun,“ vypověděla obžalovaná, která se během čtení své vlastní výpovědi snažila zachovávat klid, nicméně vzhledem k tomu, že si teprve nyní zřejmě naplno uvědomila, čím si procházela, stihla ji celkem pochopitelně zdravotní indispozice.

Následovala výpověď starší z obžalovaných, která vzhledem k rozsahu zatím nebyla dokončena.

Rozsudek v celé věci zatím nepadl, hlavní líčení bylo odročeno na 5. května