Ticho, jen pár žáčků, těch nejmenších. Školy v České republice zrovna po Novém roce ve švech nepraskají. Vrátili se jen ti nejmenší, prvňáci a druháci. Zbylí žáci jsou zpět na distanční výuce. Pro školy žádná novinka, přesto ale ze situace nejsou jejich představitelé nadšení. „Počítali jsme s tímto scénářem. Ministerstvo prodloužilo opatření, my ale jsme nyní schopní ze dne na den reagovat a v případě uvolnění žáky přivítat zpět,“ konstatuje ředitel kostelecké základní školy Oldřich Bezdomnikov.

Podobně hovoří také Petra Rubáčová, ředitelka základní školy v ulici Dr. Horáka v Prostějově. „Počítali jsme s tím, situace nebyla dobrá. Jsme rádi aspoň za první dva ročníky, ale jejich skluz se bude dohánět velmi těžce,“ je si vědoma Rubáčová. Ta se rovněž pozastavila nad distanční výukou u ostatních ročníků. „Prezenční prostě zcela nenahradí. Některé učitele pak sice máme pozitivní, nicméně ti, kteří nemají těžký průběh, dál na dálku učí. A ti s těžším poslali plán na týden. Celkově ale ze situace nemám radost – plácáme to, jak se dá,“ vyjadřuje se Petra Rubáčová.

Školy už si za rok 2020 prošly peklem. Zavřené byly od půlky března kompletně, dále také na podzim. Rovněž si školy vyzkoušely rotační výuku, kdy se střídalo učení prezenční a dálkové. Navíc školy musí řešit záskoky za nakažené kolegy. „Musím zaklepat, žádný katastrofický scénář u nás zatím naštěstí není. Před Vánoci jsme ale třeba v sedmé třídě měli nemocné. Nyní ale poskytujeme možnost výuky taky dětem záchranářů či hasičů, jejich počet se oproti dřívějšku zvýšil z pěti na dvanáct,“ říká ředitel nezamyslické školy Petr Jordán. Škola i tak byla nucena zrušit řadu akcí, neuskuteční se lyžařský výcvik. Co je ale nejdůležitější, obecně panuje skepse. „Nepočítám, že by se během ledna měly děti vracet zpět do tříd,“ říká například Oldřich Bezdomnikov. Dosavadní opatření vlády, třeba prodloužení nouzového stavu, mu přitom dávají zapravdu.