Stálo to hodně peněz a mělo to přispět k tomu, aby plumlovská přehrada byla konečně čistá. Přesto někteří z občanů Plumlova, Soběsuk a Žárovic se za uplynulé roky stále ještě nedokázali připojit na dávno vybudovanou kanalizaci! Vedení města jim proto poslalo do schránek výzvu, aby tak učinili. Pokud totiž nebudou schopni doložit, že správně zachází s odpady, hrozí jim vysoké pokuty.

Kanalizace v Plumlově byla dokončena už před desíti lety. Po odkanalizování Plumlova se dle původních plánů mělo ulevit Podhradskému rybníku a následně i plumlovské přehradě. Obě vodní plochy totiž před lety prošly nákladnou revitalizací kvůli toxickým sinicím. Živiny pro ně se do rybníka dostávaly mimo jiné právě kvůli splaškům z plumlovských domácností. Jenže navzdory vybudování kanalizace se sinice v rybníku i přehradě každým rokem zvesela množí dál. Přispívat k tomu mohou i některé z plumlovských domácností. Ještě horší je situace v místních částech Soběsuky a Žárovice, kde byla kanalizace dokončena o něco později.

V Plumlově je aktuálně na kanalizaci napojeno téměř 95 procent trvale žijících obyvatel, v Soběsukách 70 procent, v Žárovicích 64 procent,“ reagovala na náš dotaz plumlovská starostka Gabriela Jančíková s tím, že městu se v závěru loňského roku podařilo dokončit kanalizaci také v poslední místní části, kterou jsou Hamry. „Tam zatím není napojen nikdo, neboť v tuto chvíli čekáme na kolaudaci. Uplynulé pondělí však proběhla schůzka s místními občany, kde byli o celé situaci rovněž informováni,“ dodala Gabriela Jančíková.

Vedení Plumlova je z přístupu některých občanů rozčarováno. Proto zaslalo občanům Žárovic dopis, ve kterém je vyzvalo, aby spolupracovali s místním stavebním úřadem a na kanalizaci se v dohledné době konečně napojili. „Dopis je připravován také pro obyvatele Soběsuk,“ upozornila Jančíková.

Likvidovat odpad musí každý občan dle zákonem stanovených pravidel. Pokud není napojen na kanalizaci, může odbor životního prostředí po něm chtít doklad o správné a pravidelné likvidaci splaškových vod. „Pokud toto neprokáže, hrozí mu ze zákona nemalé sankce. Věříme, že občané bydlící v Plumlově a jeho místních částech jsou natolik zodpovědní, že učiní takové kroky, aby toto nebylo nutné řešit s odborem životního prostředí,“ poslala jasný vzkaz plumlovská starostka.