Krátká slovní přestřelka proběhla v úvodu úterního jednání zastupitelstva. Některým členům opozice se nezdáli delegáti, které rada města posílala do orgánů společnosti Vodovody a kanalizace Prostějov a také společnosti FCC, která se stará mimo jiné o odvoz odpadů. A zajímali se také o to, zda město může do svého vlastnictví získat vodohospodářskou infrastrukturu.

 

„K tomuto tématu proběhlo několik schůzek. Je na stole možnost provozu vodohospodářské sítě ze strany Prostějova,“ konstatoval František Jura (ANO 2011), primátor statutárního města Prostějov. Zastupitelé do VaKu navrhli delegáty Jiřího Rozehnala a Marcely Župkové (oba ANO 2011). Ti by následně do orgánů společnosti měli zvolit radního Tomáše Blumensteina (ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějova) a zastupitele Michala Janečka (ANO 2011).

Jako problematický se ukázal i bod pět, kde pro změnu zastupitelé rozhodovali o tom, koho poslat do valné hromady do společnosti FCC. Za Prostějov by měl spolurozhodovat třeba Pavel Dopita (SPD). „Chci být u toho, téma mě zajímá. Publikuji v rámci tématu odpadového hospodářství,“ vysvětlil a hovořil zároveň o zplyňování, jedné z možných variant nakládání s odpadem v budoucnosti. Opozice následně otevřela téma vzniku samostatných technických služeb pod hlavičkou města. Odvoz odpadů nyní zajišťuje nadnárodní společnost FCC. Proti se vyslovil Jiří Pospíšil (PéVéčko), který má na starost komunální služby. „Už jsme to tu měli a bylo to absolutně neefektivní. Proto došlo v roce 2005 ke změně. Když srovnáme cenu služeb u nás a v Olomouci, jsme i o třicet procent levnější. Společnost je dobře nastavená, potvrzují to i výsledky. Každoročně má město podíl na zisku a jedná se minimálně o dva miliony korun,“ zareagoval náměstek prostějovského primátora.

Nakonec zastupitelé a zastupitelky v obou případech posvětili svým hlasováním nominace v podobě předložené radou města.

 

Ohlédnutí za jednáním prostějovského zastupitelstva najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v úterý 2. května