Poklidný průběh se očekával při prvním zasedání zastupitelstva u schvalování dotací na celoroční sportovní činnost. Zastupitelstvo se k němu na svém posledním zasedání dobralo až k bodu 10.4, kolem nějž se ale strhla vášnivá debata. Tu začal pozměňovací návrh náměstka prostějovského primátora Miloše Sklenky. „Přišly stížnosti rodičů a došlo k objevení závažných skutečností,“ konstatoval a navrhl prozatím neposkytnout dotaci Tělovýchovné jednotě, jejímž předsedou je lídr opozice Aleš Matyášek. Ten měl údajně přihlásit do oddílu několik dětí, které však s plaváním nikdy nezačaly, a ani začít nehodlaly. Národní sportovní agentura dokonce v souvislosti s „falšováním“ členů řeší dotační podvod. A mezi politiky i voliči se objevují hlasy, že oipoziční zastupitel by měl odstoupit.

Spouštěčem celého problému měla být nespokojenost rodičů například ohledně toho, že od nich měla být požadována platba členského příspěvku v plaveckém oddílu. Na to upozornil i samotnou školu Dr. Horáka, kde plavecký klub stále ještě provozuje svoji činnost, i statutární město Prostějov jeden z rodičů, jehož jméno redakce Večerníku zná, rozhodla se jej však nezveřejnit. „Celý problém spočívá v tom, že díky vytvoření sportovních plaveckých tříd na ZŠ v ulici Dr. Horáka zaregistroval tyto žáky do svého oddílu – bez vědomí některých rodičů s daty poskytnutými školou – a pobíral na ně dotaci jak z města, Olomouckého kraje, tak Národní sportovní agentury. Minimálně u posledního jmenovaného dotačního titulu však nejsou tyto děti oprávněnou skupinou a náklady na provoz sportovních tříd nejsou způsobilý výdaj,“ uvedl. A pokračoval: „Mně nevadilo vytvoření plaveckých tříd, naopak jsem rád, že se děti vedou ke sportu. Ale napadl jsem tento systém, který byl nastaven, a na to jsem upozornil i město, které by mělo být do tohoto systému zapojeno a mělo by se podílet na nápravě,“ sdělil mimo jiné ve zprávě, kterou zaslal Večerníku.

Obdobně problém popsalo problém i vedení města. „Na celý problém nás upozornila stížnost rodičů. Těm se nelíbilo, že po nich pan Matyášek požaduje členský příspěvek pro svůj oddíl. Jejich děti přitom členem žádného oddílu nebyly, pouze chodily na základní školu s rozšířenou výukou plavání. Bylo to podivné, neboť žáci mají v rámci školního vzdělávacího programu plavání zdarma. Tuto nesrovnalost prokazovala korespondence pana Matyáška a on sám ji nepřímo přiznal,“ uvedl Miloš Sklenka. Ve stejné době si dle jeho slov měl pan Matyášek požádat o dotace od statutárního města Prostějova i od Národní sportovní agentury (NSA). „Na tuto situaci jsme ve světle výše zmíněných událostí museli reagovat. Proto jsme dali podnět k zahájení veřejnosprávní kontroly. Poskytnutí letošní dotace z rozpočtu města jsme odložili na dobu, kdy budou výsledky této kontroly známy,“ sdělil dále Večerníku.

„Sportovní třídy byly spuštěné v minulém školním roce. Rodiče byli informovaní o tom, že dochází k tomuto projektu. Bylo to postavené na tom, že bychom měli spolupracovat. Předpokladem bylo a je, že se děti stanou členy plaveckého oddílu, protože to bylo financované přes příspěvky a dotace. Ve dvou případech rodiče členství odmítli, což respektujeme. Šlo o to, aby se všechno postupně vyřešilo, zahajovali jsme pilotní projekt, kterým jsme si chtěli ověřit, jak to bude fungovat,“ okomentoval tento případ pro Večerník Aleš Matyášek.

Představitelé města ale trvají na tom, že jeho postup může minimálně budit pochyby a nese znaky onoho dotačního podvodu, který aktuálně řeší Národní sportovní agentura. To Večerníku potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů, nikdo se však k případu nechtěl vyjádřit konkrétně s odkazem, že nezná podrobnosti.

„Mohu potvrdit, že Národní sportovní agentura eviduje podněty k prošetření a bude zde zahajovat mimořádnou kontrolu,“ uvedl na četné dotazy Večerníku tiskový mluvčí NSA Jakub Večerka. Na konkrétní otázky ale neodpověděl s odkazem na průběh vyšetřování.

Zarážející ale je, že sám pan Matyášek těsně před zahájením naší kontroly vrátil část dotace z NSA, která je poskytnuta na dítě, které je členem spolku. To bohužel nahrává domněnkám, že měl v oddílu takzvané ‚černé duše‘,“ nechal se slyšet náměstek primátora pro oblast školství a sportu Miloš Sklenka.

„Jestli tam bylo nějaké pochybení, musí se vše prošetřit. Je to věc názoru a nějakého vyjasnění. Zajímalo nás, zda do bazénu dostaneme děti, které bychom tam jinak nedostali. A ty reakce jsou v podstatě pozitivní. A spíše negativní na to, že byla spolupráce ze strany města ukončena,“ přidal primátor František Jura. Na prvním letošním zastupitelstvu pak ještě sdělil, že nemá co skrývat a přimluvil se za co nejrychlejší veřejnosprávní kontrolu. „Pokud by nedopadla pro pana Matyáška dobře, je na místě se bavit o jeho pozici v zastupitelstvu,“ dodal.

V současnosti tedy probíhá kontrola jednoty i od magistrátu. „Dochází k doplňování podkladů,“ uvedl ještě primátor města František Jura. „Pokud jde o kontrolu, ta běží již více než dva měsíce a pan Matyášek neustále poskytuje další a další chybějící doklady. Nechci mu křivdit, ale trochu to vypadá, jakoby je průběžně vyráběl. Musím bohužel konstatovat, že naše kontrolní oddělení nikdy nezažilo takové průtahy,“ řekl s tím, že na úterním zastupitelstvu se tak nebude opětovně hlasovat o přidělení dotace. „Jsme si vědomi možné složité finanční situace spolku, do kterého jej pan Matyášek jako předseda dostal. Proto jsem minulý týden zaslal vedení spolku nabídku možnosti vzít si mimořádnou návratnou finanční pomoc z našeho města. Reakci zatím nemám,“ poznamenal.

Podle informací Večerníku by měla tento týden kontrola ze strany města skončit. Aleš Matyášek věří, že tělovýchovná jednota projde. „Určitě si vše obhájíme. Nemáme žádné černé duše,“ kontroval.

A co bude s dotací? Na posledním zasedání zastupitelé poskytnutí 800 000 korun zamítli, jak budou postupovat zítra, tj. v úterý 18. dubna je otázkou. „Průběžné výsledky kontroly naznačují, že k pochybení došlo. Nyní budeme při rozhodování o dotaci muset zohlednit to, aby se sportující děti nestaly rukojmím jednotlivce nebo několika jednotlivců, kteří nemají vše v pořádku,“ vyjádřil se František Jura k možnosti dodatečného poskytnutí peněz.

Náměstek Miloš Sklenka dále ujistil, že děti o plavání nepřijdou. „Rada města Prostějova před nedávnem schválila materiál, kde jsme prostým navýšením příspěvku města o sedmdesát tisíc korun ročně zajistili rozšířenou výuka plavání pro děti zapsané v Základní škole Dr. Horáka. Plavání žáků tak bude úplně zdarma bez účasti spolku a žádný rodič nemusí platit členské příspěvky do spolku zastupovaného panem Matyáškem,“ prozradil František Jura.

Že se skutečně bude plavat dál, potvrdila i ředitelka ZŠ Dr. Horáka. „Na naší schůzce jasně padlo, že od příštího školního roku budou třídy fungovat bez účasti plaveckého oddílu. Proto také byla vypovězena Smlouva o spolupráci z naší strany, a to k 30. 6. 2023.

Škola bude i nadále poskytovat kvalitní plaveckou výuku,“ nechala se slyšet Petra Rubáčová ve vyjádření pro prostějovský magistrát. „Ukončení spolupráce s plaveckým oddílem se plavecké výuky v třídách na ZŠ Dr. Horáka nijak nedotkne, počet hodin plavání zůstane zachován a plavecký výcvik bude i nadále veden stejnými zkušenými trenéry plavání a učiteli jako doposud, a to jak na prvním, tak i na druhém stupni,“ ujistila.

A jaká bude politická budoucnost Aleše Matyáška? Vyvodí tento po mnoho roků kritizující a po spravedlnosti volající opoziční zastupitel z tohoto maléru osobní odpovědnost? Nechejme se překvapit. Třeba už na zítřejším zastupitelstvu…

 

 

anketa

MĚL BY V SOUVISLOSTI S KONTROLOU DOTACE PRO TĚLOVÝCHOVNOU JEDNOTU SLOŽIT ALEŠ MATYÁŠEK FUNKCI ZASTUPITELE?

 

Jiří Pospíšil, PéVéčko:

„Aktuálně stále probíhá kontrola a čeká se na její výsledky. V tuto chvíli bych se tedy ke vzdání se mandátu nerad vyjadřoval. Pokud se ale prokáže, že tam byly takzvané černé duše, pak by zvážit rezignaci na mandát zastupitele měl.“

 

Jan Mochťák, Piráti

„Nevidím pro to absolutně důvod. Zarážející pak je to, jak to probíhalo. Pokud tam byla nějaká zjištění v listopadu, nerozumím tomu, proč nedošlo hned ke komunikaci s panem Matyáškem a čekalo se až do doby prvního letošního zastupitelstva. A k možné rezignaci. Musí se vzít v potaz, že v tom oddíle není pouze on. Má nějaké vedení, kontrolní výbor a podobně. Je to stejné, jako kdyby se našly nesrovnalosti třeba na městě, například v oblasti veřejných zakázek.“

 

Tomáš Blumenstein, ODS

„Aktuálně má stále probíhat kontrola. Vím, že tam měly být nějaké nesrovnalosti, nemám ale dostatek informací. Počkal bych tedy na konečný verdikt kontroly.“

 

Tomáš Peka, Na Rovinu!

„Nevím, moc jsem o tom neslyšel. Bavili jsme se o tom až na schůzi. Jde to trochu mimo mě. Do toho úplně nevidím. Nedokážu tedy k tomu něco říct a posoudit to.“