S tímto místem se pojí spousta nostalgie. Hotel Čubernice býval krásnou a slavnou dominantou okolí plumlovské přehrady. Dlouhá léta sem mířili zaměstnanci Oděvního podniku Prostějov, pořádaly se zde však také svatby, oslavy či školy v přírodě. Zatímco ve zlatých časech se v místě lidé rekreovali za odměnu, v posledních letech by je sem mohl poslat někdo maximálně za trest! Z hotelu pojmenovaného po nedaleké přírodní památce zbyl jen STÍN vlastní MINULOSTI a proslýchalo se, že půjde k zemi. A tak Večerník zajímalo, jak to s ním vlastně dopadlo?

 

Objekt Čubernice s přilehlými pozemky sloužil do roku 1989 jako rekreační středisko zmíněného textilního gigantu. Po revoluci se ze vystřídalo hned několik nájemců, v majetku oděvního podniku však zůstávala.

Teprve po krachu OP Prostějov v roce 2011 prodala insolvenční správkyně areál manželům Skácelovým. Hektarový pozemek, restauraci se zázemím, tři pokoje, byt správce a čtyři chatky se dvěma ubytovacími jednotkami tehdy přišly na 510 000 korun.

Před necelými pěti lety se majitelem stala prostějovská společnost M.B.S Mini Brewery Systém. Tehdy se začalo naprosto otevřeně hovořit o tom, že zcela zchátralý objekt bývalého hotelu bude srovnán se zemí. Ani firma zabývající se projektováním minipivovarů však nakonec své plány nedotáhla do konce a koncem roku 2021 areál prodala. „Ukázalo se, že to pro nás nemá smysl. Plánovali jsme tam udělat pivní lázně, ale zjistili jsme, že investice ve výši více jak šedesáti milionů korun by se nám vrátila nejdříve za šest desítek let,“ vysvětlil jednatel společnosti M.B.S. Pavel Hapl.

Novým majitelem se tedy před více jak rokem stala prostějovská stavební firma Švec, která v průběhu loňského roku provedla demolici bývalého hotelu i dalších objektů. Na uvolněném pozemku se aktuálně rozbíhá výstavba chat. „V první etapě postavíme dvanáct objektů. Bude pak záležet na jejich majitelích, zda je budou chtít využívat k bydlení či rekreaci,“ potvrdil Večerníku jednatel Radim Švec.