Velká diskuse se strhla ohledně dojíždění dětí ze Stražiska a Čunína do školy v Konici. Olomoucký kraj se totiž rozhodl zrušit ranní autobusový spoj, přičemž jeho zástupci celkem rozumně upozornili, že existuje možnost se do školy dostat vlakem. Zde však vyvstala otázka, zda by se děti do vyučování dostaly bezpečně a včas. I proto bude od 10. prosince letošního roku zavedena první konická „MHD“ svého druhu. Autobus bude děti po městě vozit z vlakového nádraží do školy a dále pak bude pokračovat na autobusové nádraží.

Důležitou dohodu pro mnohé obyvatele uzavřelo město Konice s koordinátorem dopravy. Původně hrozilo, že mohou některé děti přijít o ranní autobus do školy. Kvůli této hrozbě se dokonce konala diskuse zainteresovaných. „Koordinátor dopravy vnímal ranní autobusový spoj jako duplicitní s vlakovým spojem,“ vysvětlil konický starosta Michal Obrusník důvod, kvůli kterému mohlo dojít na rušení. To se neuskuteční. „Podařilo se dohodnout na funkčním řešení, které má na druhé straně pozitivní dopad pro cestující ze Stražiska, ale i části Konice. Od 10. prosince 2023 budou děti a další cestující od Stražiska dojíždět do Konice vlakem, ale u nádraží bude přistaven autobus, který sveze všechny zájemce – případně i děti z přilehlé části Konice – ke škole a dále pojede na autobusové nádraží,“ potvrdil starosta na Facebooku.

Nakonec tak bude ve městě i novinka. „Dovolím si s nadsázkou říci, že budeme mít v Konici první MHD spoj – vlakové nádraží – škola – autobusové nádraží,“ usmál se Obrusník.

V Konici se nejedná o první schůzku mezi obyvateli a vedením města. Setkání s občany a následná beseda na různá témata se odehrávají pravidelně.