Působí to jako dva světy, které od sebe dělí zhruba půlstoletí. Na jedné straně racionálně řešené sídliště s novými chodníky, parkovacími místy, osvětlením, keři a stromy a jen o pár metrů dál chodníky s uvolněnými dlaždicemi, nevyasfaltovaná silnice, menší počet parkovacích míst a zanedbaná zeleň. První etapa rekonstrukce Sídliště Svornosti byla dokončena, kdy přijde na řadu ta druhá, zatím není i s ohledem na postoj některých místních obyvatel známo.

 

 Myší díra, kterou si zkracují cestu řidiči jedoucí z Vrahovic do nákupního centra v Držovicích, byla uzavřena od loňského září. Důvodem byla rekonstrukce Říční ulice stejně jako revitalizace blízkého Sídliště Svornosti. Nyní je tato populární zkratka opět průjezdná. Důvodem je fakt, že většina prací na nedalekém Sídlišti Svornosti byla dokončena.

Vedení města však muselo navýšit rozpočet akce, která dle smlouvy měla přijít na 19,6 milionu korun. „Důvodem je rozšíření rekonstrukce komunikace na ulici Tovární o propojení na ulici Vrahovická v délce asi pětapadesáti metrů z důvodu havarijního stavu komunikace, kdy musela být provedena sanace podloží nad stávající kanalizací. Dále jde o navýšení délky výkopů a kabelů veřejného osvětlení a doplnění kabelové chráničky pro účely budoucího kamerového systému městské policie,“ vysvětlil náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal (ANO 2011) s tím, že se také vysází více zeleně, než se původně plánovalo. „Proti plánu to bude o čtyři kusů stromů a 4 115 kusů keřů,“ přiblížil Rozehnal s tím, že celková cena víceprací za zeleň a stavební práce činí 3 miliony korun.

První etapa revitalizace sídliště by měla být dokončena do 30. srpna, vše nasvědčuje tomu, že to bude dříve. Zajímalo nás, kdy se rozběhne její pokračování? „Druhá etapa se týká okolí domu, kde bydlí pan Čeněk Svoboda, který s navrženou revitalizací sídliště hlasitě nesouhlasil. Podařilo se mu získat podporu ze strany obyvatel domu, kde žije. Zda a případně kdy změní svůj postoj, nám není známo. Město z tohoto důvodu se druhou etapou sídliště aktuálně nepočítá,“ reagoval na dotaz Večerníku primátor František Jura (ANO 2011).

Připomeňme, že zmíněný Čeněk Svoboda zorganizoval mezi obyvateli sídliště petici proti chystanému navýšení počtu parkovacích míst na sídlišti. Podle jeho tvrzení by tato místa v budoucnu nesloužila obyvatelům sídliště, nýbrž zaměstnancům firem působících v okolí.