Starostové a nezávislí v tiskové zprávě upozornili na fungování obchůdku v malé vesnici Bousín. Ta nemá s částí Repechy dohromady ani 200 obyvatel. Prodejnu otevřeli před čtyřmi měsíci a v obci funguje i hospoda. Nyní s odstupem hodnotí starostka obce Monika Tmé, zda se jednalo o dobrý krok.

„Pokud můžu říct, jsou spoluobčané opravdu spokojení. Najdou zde téměř všechno běžné zboží. Výjimkou je zelenina, ale i o té do budoucna uvažujeme,“ hrdě popisuje starostka obce Monika Tmé a dodává: „V letních měsících dokonce brigádnice prodávala kopečkovou zmrzlinu. Z toho byly nadšené hlavně děti,“ konstatuje.

Obci se podařilo získat dotaci Olomouckého kraje na provoz obchodu. „Je úžasné vidět, jak se lidé sejdou v obchůdku, posedí, popovídají si, vymění nápady a někdy i recepty, když přemýšlí, co budou vařit. Jsem pyšná, že se nám tato vize povedla. Splnila hned několik atributů, které obec potřebuje. Je to jedna ze služeb v obci, pomoc seniorům, kteří mnohdy museli čekat na autobus nebo někoho žádat o odvoz,“ vyjmenovává starostka Tmé.

Mít obchod v obcích na Prostějovsku přitom není samozřejmostí. O prodejnu v posledních letech přišli třeba v Hradčanech, Bukové nebo Biskupicích. V Hluchově díky dotaci od kraje prodejnu obnovili, později však znovu došlo k uzavření.