Radní na svém úterním jednání odsouhlasili navýšení neinvestičního příspěvku na náklady školy spojené s pronájmem bazénu v Městských lázních pro výuku plavání v plaveckých třídách. Výcvik tak bude v Základní škole Dr. Horáka pokračovat i v novém školním roce pokračovat a děti o oblíbené plavání nepřijdou. Přispět k tomu má částka 71 000 korun.

„Škola nabízí rodičům dětí ve svém školním vzdělávacím programu rozšířenou výuku tělesné výuky se zaměřením na plavecký výcvik. Do roku 2021 byly plavecké třídy otevřeny pro žáky prvního stupně a výuka probíhala jak v objektu školy, tak i v Městských lázních ve velkém pětadvacetimetrovém bazénu. Na základě zájmu rodičů při změně školního vzdělávacího programu, byla tato výuka plavání rozšířena také pro žáky druhého stupně,“ shrnul náměstek prostějovského primátora pro školství Miloš Sklenka (ANO 2011).

Od školního roku 2021/2022 probíhala výuka ve spolupráci s plaveckým oddílem TJ Prostějov, který smluvně financoval pronájem bazénu v Městských lázních. To se nyní mění. „Škola si bude plavecký výcvik kompletně organizovat sama, a tak děti o nic nepřijdou. Navýšený neinvestiční příspěvek jsme uvolnili jako podporu oblíbené výuky plavání, která bude i nadále v lázních pokračovat. A to bez spolupráce s plaveckým oddílem TJ Prostějov,“ objasnil dále Sklenka.

Vše výše uvedené je důsledkem dotační kauzy kolem Aleše Matyáška a Tělovýchovné jednoty Prostějov, o níž Večerník nedávno informoval. Někteří z rodičů totiž ztratili směrem k plaveckému oddílu důvěru a stěžovali si na magistrát i u vedení radnice.

Matyášek měl údajně přihlásit do oddílu několik dětí, které však s plaváním nikdy nezačaly, a ani začít nehodlaly. Národní sportovní agentura dokonce v souvislosti s „falšováním“ členů řeší dotační podvod. A mezi politiky i voliči se objevují hlasy, že opoziční zastupitel by měl odstoupit z funkce. On sám však na posledním zastupitelstvu v úterý 18. dubna nic takového ani nenaznačil. Naopak to byl on, kdo zaútočil na vedení radnice v čele s primátorem a více než jakákoliv politická či morální odpovědnost jej zajímalo, kdo vypustil informace do tisku a jestli představitelé města skutečně řekly tvrzení tak, jak na stránkách Večerníku zazněla. A můžeme všechny ujistit, že ano, řekly! Stejně tak je jisté, že k nekalostem ohledně počtu členů v plaveckém oddílu skutečně docházelo. Ejen my jsme byli zklamání, že místo sypání popele na hlavu přišel jen další pocit ublíženost…

Připomeňme, že spouštěčem celého problému byla nespokojenost rodičů například ohledně toho, že od nich měla být požadována zmíněná platba členského příspěvku v plaveckém oddílu. Na to upozornil i samotnou školu Dr. Horáka, kde plavecký klub stále ještě provozuje svoji činnost, i statutární město Prostějov jeden z rodičů, jehož jméno redakce Večerníku zná, rozhodla se jej však nezveřejnit. „Celý problém spočívá v tom, že díky vytvoření sportovních plaveckých tříd na ZŠ v ulici Dr. Horáka zaregistroval tyto žáky do svého oddílu – bez vědomí některých rodičů s daty poskytnutými školou – a pobíral na ně dotaci jak z města, Olomouckého kraje, tak Národní sportovní agentury. Minimálně u posledního jmenovaného dotačního titulu však nejsou tyto děti oprávněnou skupinou a náklady na provoz sportovních tříd nejsou způsobilý výdaj,“ uvedl. A pokračoval: „Mně nevadilo vytvoření plaveckých tříd, naopak jsem rád, že se děti vedou ke sportu. Ale napadl jsem tento systém, který byl nastaven, a na to jsem upozornil i město, které by mělo být do tohoto systému zapojeno a mělo by se podílet na nápravě,“ sdělil mimo jiné ve zprávě, kterou zaslal Večerníku.

Sám Matyášek pochybení odmítá, přesto část dotací Národní sportovní agentuře již vrátil. NSA nyní celý případ šetří. „Určitě si vše obhájíme. Nemáme žádné černé duše,“ kontroval.