Zbrusu nový park vybudovaný vloni takzvaně na „zelené louce“ v Okružní ulici má už své nové jméno. A vybrali ho sami občané Prostějova, pro které na podzim loňského roku vyhlásil magistrát speciální anketu. Nový název musí sice ještě potvrdit svým souhlasným stanoviskem zastupitelé na konci února, ale to už by mělo být formalitou.

Zastupitelé budou rozhodovat o názvu nového parku v Okružní ulici podle výsledku uspořádané ankety. Lidé vybrali název Mládkovy sady. „Anketa proběhla v období od 29. října do 31. prosince loňského roku. Ve spolupráci s kronikářkou města Hanou Bartkovou bylo vytipováno pro pojmenování nového parku několik osobností, po nichž v Prostějově zatím žádná ulice, náměstí, škola, park, sady nebo jiné veřejné prostranství není pojmenováno,“ uvedl primátor František Jura s tím, že občané mohli pro nový park v Okružní ulici vybírat ze šesti možností.

Mezi Prostějovany se tak ujalo jméno nového parku po Janu Mládkovi. „Byl to zahradník, živnostenský, sokolský a komunální činitel, vedoucí zahradnictví v Brněnské ulici. Byl také aktivním členem Sokola II Prostějov a pozdější starosta, byl členem živnostenské strany. Za tuto stranu byl v letech 1919 až 1923 zastupitelem a radním Prostějova, měl na starost hospodářský a později stavební referát. Jako funkcionář Sokola byl v roce 1940 zatčen a spolu s dalšími funkcionáři deportován do koncentračního tábora v Dachau. Byl popraven v roce 1941 v Osvětimi,“ popsala významnou osobnost kronikářka města Hana Bartková. 

Lidé měli také možnost v anketě sami navrhnout osobnost, po které by mohl být park pojmenován.

„Celkem se účastnilo 564 respondentů. Elektronický formulář na webu města vyplnilo celkem 543 respondentů, e-mailem pak přišlo 21 odpovědí,“ doplnil primátor František Jura.

 

Výsledky hlasování o název parku v Okružní ulici

Mládkovy sady           196

Ševčíkovy sady           129

Havránkovy sady        89

Winterovy sady          53

Součkovy sady            29

Brecherovy sady         26