Ve známé a oblíbené výletní místo se během posledních deseti let proměnil Mokroš. A také v místo vyhledávané fotografy. V minulosti však muselo dojít k několika úpravám a opravám – na dřevěné stavbě uprostřed zeleně se podepisoval zub času a místy i vandalové.

„Údržba probíhá každý rok. Řešíme tu sezónní, jako je úprava lávky nebo ořezávání dřevin,“ konstatuje starosta Mořic Tomáš Pavelka. Na dotaz Večerníku uvedl, že zatím není v plánu přidání dalšího posezení, ba právě naopak.

Na druhou polovinu roku plánuje obec v lokalitě změny. „Novinkou na podzim bude úprava polní cesty mezi Mokrošem a cyklostezkou do Mořic. Bude nově oddělena od pole novou alejí ovocných stromů,“ prozradil pro Večerník. „Podařilo se to po letech, kdy se sháněl potřebný pozemek,“ ohlédl se zpět.

Mokroš vznikl v roce 2004 coby místo, kde mohou lidé spatřit zamokřenou louku s výskytem obojživelníků a ptáků. Součástí je také dřevěná lávka a pozorovatelna s posezením. K Mokroši vede nejkratší cesta po cyklostezce z Mořic nebo Nezamyslic.