Město Prostějov poskytne finanční příspěvek společnosti ARRIVA autobusy na provozování cyklobusu v trase Prostějov - Protivanov - Boskovice a Prostějov - Buková - Protivanov. Rozhodli o tom radní na svém úterním jednání 25. dubna.

„Každoročně byl cyklobus provozován v období od dubna do září, a i v letošním roce dopravce předložil stejný záměr na známých autobusových linkách. Termínově by se konkrétně jednalo o období od 29. dubna do 1. října,“ nastínil náměstek prostějovského primátora pro oblast dopravy Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Cyklobus je provozován na linkách veřejné linkové osobní dopravy se ztrátou, kterou financuje Koordinátor Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje. Městem Prostějovem byl poskytován pouze příspěvek pokrývající zvýšenou spotřebu pohonných hmot, zvýšené náklady na řidiče, zajištění rezervačního systému a režijní náklady související se zajištěním cyklobusů. Pro letošní rok je ze strany dopravce požadován příspěvek ve výši 68 000 korun. „Zakázka byla zadána tomuto dopravci, protože se jedná o jediného dopravce, který je aktuálně držitelem licencí pro provozování obou linek a splňuje i další podmínky kladené městem - například má zajištěny tři autobusy s tažným zařízením pro tažení cyklopřívěsu, dále personál a technické zázemí nezbytné k provozování cyklobusu, včetně zázemí nezbytného pro výkon veškerých dalších služeb, rezervační systém, zejména pro potřeby zajištění rezervace míst pro cestující s jízdními koly a dále umožňuje nákup jízdenek předem buď v informační kanceláři, nebo přes internet,“ vysvětlil náměstek Pospíšil.