Tady je všechno jinak. Zhruba před rokem se objevila zpráva o tom, že Stavební úřad v Němčicích nad Hanou by měl skončit. Vyplývalo to z nové verze stavebního zákona. Jak se Večerníku podařilo zjistit, k rušení úřadu nakonec nedojde.

 

Novela zákona mimo jiné obsahovala seznam 244 obcí, které měly přijít o stavební úřad. Hlavním důvodem měla být postupující digitalizace. Vedení Němčic nad Hanou ovšem s tímto návrhem od počátku nesouhlasilo.

„Náš Stavební úřad jen těsně nesplňoval kritéria v počtu lidí, jimž má sloužit. Co se však týče počtu úkonů, tak v tomto případě jich bylo naopak dostatek. To mimo jiné zdůraznil bývalý starosta v dopise vládě, který podpořili i starostové okolních obcí. Letos jsme podobné stanovisko opět zaslali ve spolupráci se Svazem měst a obcí,“ uvedl starosta Němčic nad Hanou Martin Ernst.

Snad i díky této aktivitě vedení města a okolních obcí nakonec vláda své stanovisko přehodnotila. „Nyní už můžeme s jistotou říci, že Stavební úřad se u nás rušit nebude. Aktuálně běží pouze diskuse ohledně toho, co vše bude spadat do jeho kompetence,“ dodal Martin Ernst.