Důchodová reforma – zprofanované sousloví hojně zmiňované v české politice dobře dvacet let. Za uvedené období se však věci příliš nepohnuly. První, kdo přišel s radikálnějšími změnami a dal tak trochu hlavu na špalek, je současná vláda. V poslední době se v tom už ale i ona trošku ztrácí a většina obyvatel vlastně netuší, jak nakonec bude všechno vypadat.

 

Během posledního roku stoupala strmě vzhůru inflace a s ní také nárok na důchod, který měl být díky valorizaci vyšší v průměru o více než 1700 korun. Jenže státní kasa by tento prudký nárůst dokázala jen těžko opatřit, a proto musela reforma ven dříve, než se nejspíše plánovalo.

Od června by si tak důchodci měli v průměru polepšit „jen“ o zhruba sedm set korun. Nově ale na povrch vyplouvají i další informace. Podle posledních zpráv by se valorizace penzí měla nově dít pravidelně jen k 1. lednu, kdy budou důchody plně zvýšeny o inflaci a třetinu růstu reálných mezd. Pokud by však meziroční inflace dosáhla více než pěti procent, vyplácet bude vláda jednorázový sociální příspěvek. Ministr práce a sociálních věcí tak přislíbil, že i v dalších letech by důchody měly růst. Stejně jako o zvýšení důchodu ani o případný mimořádný příspěvek lidé nebudou muset žádat, ale bude jim přiznán automaticky.

Forma příspěvku by přitom měla být rozdělena na dvě poloviny. Jednou z nich bude fixní částka, která bude pro všechny stejná, a druhá polovina bude dle procentní výměry, aby byla zachována i její zásluhová část.

Často se v rámci důchodů řeší věk, kdy do něj současní pracovníci budou moci odejít. Zde se ještě konkrétní shoda na půdě vlády nenašla. Vše je tak nyní spíše v rámci spekulací. Co už je ale jisté, tak je fakt, že přichází změny v nároku na předčasný odchod do penze. V současné chvíli je možné si o něj zažádat pět let před dosažením požadovaného věku. Podle nových pravidel to už budou ale jen tři roky. Předčasný odchod by také dle vlády měli využívat hlavně ti, kteří za sebou mají namáhavou pracovní zátěž. Lidé v předčasném důchodu také nebudou podléhat valorizaci penzí a jejich navýšení tak nebude takové jako u řádného starobního.

Palčivé téma důchodů bude jistě ještě na delší debatu, a jak nakonec všechny návrhy na důchodovou reformu, která je chtě nechtě potřeba, dopadnou, bude jasno nejspíše až v řádu let.