Tady to vře. Na základě návrhu Policie ČR se město bez jakékoliv diskuse rozhodlo zrušit vyhrazená parkovací stání. Večerník již v minulosti upozornil na situaci v Havlíčkově ulici, kde navzdory obdobnému rozhodnutí zůstala vyhrazená stání pro vozy Městské policie či Okresního soudu. V Mlýnské ulici je situace ještě vyhrocenější. Důvodem je fakt, že zde desítky let sídlí rodinné firmy, které by bez vyhrazeného stání mohly rovnou zavřít. Proti rozhodnutí se podnikatelé brání právní cestou, kromě toho vznikla i petice, kterou podepsalo hned deset podnikatelských subjektů. Vedení města zvažuje, že cestu v příštích letech rozšíří, kdy to však bude, je nejasné.

Jednou z firem, kterých se rušení vyhrazených míst v Mlýnské ulici dotklo, je pohřební služba Václavková. „Letos v březnu jsme stejně jako každý rok požádali o prodloužení povolení k vyhrazeného parkování na dvou místech. Za každé z nich jsme ročně městu platili 12 tisíc korun. Tentokrát nám to bylo zamítnuto bez jakéhokoliv odůvodnění,“ nastínila hned na úvod Dagmar Václavková, která nedokázala pochopit, proč se po třech desítkách let náhle mění podmínky. „Jedná se o naprosto neuvážené a přímo likvidační rozhodnutí. Přitom zde k žádným častým nehodám nedocházelo,“ nechápala Václavková, která hned vzápětí snesla celou řadu argumentů, proč se jedná o nešťastné rozhodnutí. „Na ulici je například obchod se zdravotními potřebami, do něhož chodí nakupovat invalidé. Tito lidé s omezeným pohybem by zřejmě museli stát na vzdáleném placeném parkovišti, což je vzhledem k jejich obtížím nemyslitelné. Stejně tak k nám chodí lidé v době smutku. Od nás si pak odnáší objemné smuteční věnce, s nimiž by se museli táhnout docela daleko. Nedaleko je zase zverimex, odkud si lidé mimo jiné odváží objemné pytle s krmením pro zvířata. A takhle bych mohla ještě dlouho pokračovat,“ vyjádřila se Dagmar Václavková, která byla iniciátorkou petice, jenž podepsalo hned deset podnikatelských subjektů. „Věřím, že by mi to tady v ulici podepsali všichni, ale obešla jsem pouze ty, kterých se to bezprostředně týká,“ vysvětlila.

Řešení existuje

Důvodem rušení vyhrazených parkovacích míst je stejně jako v Havlíčkově ulici rozhodnutí Policie ČR, které se nelíbí šířka komunikace. Ta zde činí 7 metrů, pro možnost parkování by však dle Policie ČR bylo potřeba o metr víc. V takovém případě by totiž pro jízdu v každém směru zůstávaly potřebné 3 metry. Dle podnikatelů však existují minimálně dvě varianty, jak celou záležitost řešit. Buď zabrat stávající zelenou plochu a o potřebný metr vozovku rozšířit, nebo udělat z Mlýnské jednosměrku. I z tohoto důvodu se podnikatelé proti rozhodnutí magistrátu odvolali ke Krajskému úřadu Olomouckého kraje. Město o celém problému ví a dle primátora se snaží hledat řešení. „Vše vychází z podnětu policie, která tímto způsobem reaguje na razantní zvýšení počtu projíždějících aut a z toho plynoucí větší riziko nehodovosti. Nicméně chápu i podnikatele. V tuto chvíli s tím nic neuděláme. Pokud to však půjde, pak bychom mohli do rozpočtu na příští rok investici do rozšíření a opravu zmiňované vozovky. Co se týče vytvoření jednosměrky, i to stojí za zvážení, bojím se však, že v takovém případě by to znamenalo pro řidiče projíždějící městem poměrně velké objíždění,“ reagoval prostějovský primátor František Jura.

Faktem je, že Mlýnská ulice už nyní fakticky jako jednosměrka funguje, protože ve směru od Drozdovického rybníka ústí pouze na placené parkoviště, odbočení na Palackého ulici už řadu let neumožňuje dopravní značka. „Z jednosměrky bychom nadšení nebyli, nicméně kvůli zachování parkovacích míst jsme ochotni přistoupit na cokoliv,“ uzavřela Dagmar Václavková.