Téma prostějovského bazénu se rok co rok znovu a znovu objevuje na veřejnosti. Bude mít město bazén pětadvacetimetrový? Nebo snad padesátimetrový? A ve stejném, nebo na jiném místě, než se nachází aktuální lázně? To jsou jen některé z otázek, které kolují mezi občany. Všechny ale souvisí právě s budovou Městských lázní, která už Prostějovu slouží po generace. A chtě nechtě z nich vzniká těžký STÍN MINULOSTI.

Ještě dva měsíce a pak pauza. Léto obecně prostějovským lázním tolik nepřeje, lidé se „stěhují“ buď do přímořských oblastí, nebo na koupaliště. A tak nastává provozní přestávka. „Probíhá vypuštění, následuje vyčištění, a pokud je potřeba, tak oprava keramiky. Dále také ke kontrole potrubí, potom napuštění. A jede se dál,“ konstatuje ředitel Domovní správy Prostějov Vladimír Průša. Jinak by tomu nemělo být ani letos. „Nic zásadního v plánu není, běžná údržba. Určitě neproběhne žádná větší akce,“ uvedl pro Večerník.

Tato slova potvrzuje i náměstek prostějovského primátora pro oblast investic. „Zatím jsme neuvažovali, co bude s lázněmi. Čekáme na finální rozhodnutí o výstavbě bazénu,“ prozradil Večerníku Jiří Rozehnal.

Důvodem může být totéž co donedávna u Společenského domu, tedy nejistá budoucnost objektu. Současná budova lázní slouží od roku 1962 a už minimálně 8 let se objevují zkazky o tom, že mnoho dalších let nepřidá. „Zatím jsou lázně funkční a provozuschopné. Musíme ale zvážit, jaký má být osud budovy v budoucnosti. V rozpočtu je projekt nového bazénu, jeho vznik je i v programovém prohlášení rady. Poté přijde na přetřes osud lázní. Osobně se ale domnívám, že demolice by byla obrovsky nákladná,“ uvedl pro Večerník.

Dluhem z minulosti však je, že dosud není jasné, co přesně a za jakých podmínek se místo lázní postaví. Shoda v zastupitelstvu nepanuje ani na tom, zda by se mělo jednat o bazén s 25 metry na délku nebo s 50 metry. Obyvatelům města nezbývá doufat, že magistrát se již brzy rozhoupe. Začnou se opravovat stávající lázně, nebo stavět nový bazén?

Hlavně věřme, že Prostějov se nepřidá k Chomutovu, kde sice disponují lázněmi, ale ty jsou dlouhodobě uzavřené a chátrají.