Dva týdny po skončení dubnové Výzvy 10 000 kroků, což je známá celostátní akce na podporu chůze coby nejpřirozenějšího lidského pohybu, proběhlo slavnostní vyhlášení nejlepších jednotlivců i kolektivů. A to v Prostějově na nádvoří budovy Sportcentra – DDM na Vápenici. Pozvání přijala spousta oceněných z různých koutů České republiky, několik trofejí si odnesli i zástupci zdejšího regionu.

„Původní idea Výzvy 10 000 kroků byla rozchodit lidi po zákazech spojených s covidem a rozpohybovat je obecně. Abychom zastavili nebo aspoň přibrzdili narůstající průšvih s rostoucí pohodlností čím dál většího počtu lidí. Vítězem je pro mě každý z více než šestnácti tisíc dubnových účastníků, kdo pochopil základní princip celého projektu a vyhrál sám nad sebou. Zároveň sbíráme krásné příběhy jednotlivých aktérů a snažíme se najít optimální balanc mezi soutěžením i naplněním stěžejního poslání akce,“ pronesl k přítomným zakladatel Výzvy Jaroslav Martínek.

 

Připomeňme si základní pravidla. Výzvy 10 000 kroků jsou během roku dvě – právě dubnová a ještě říjnová. Obě trvají přesně jeden měsíc, v rámci nějž si zájemci o účast po přihlášení do on-line systému nastaví vzdálenost, kterou chtějí denně ujít. Od nejméně náročné (Želva) až po tu nejtěžší (Sob) se šesti dalšími mezistupni (Ježek, Žirafa, Kočka, Pes, Surikata, Zajíc). Cílem je pokud možno každý den urazit nastavené kilometry od zdánlivě snadných dvou až po dost pekelných čtyřicet. Podstatnější než trhání rekordů je však sám pohyb, tedy zdravá chůze na čerstvém vzduchu.

Prostějovsko je přitom v tomto projektu od jeho spuštění před necelými třemi lety nesmírně aktivní. I za uplynulý duben posbíralo několik ocenění v rozličných kategoriích a ne náhodou se slavnostní vyhlášení uskutečnilo právě ve spolupráci se Sportcentrem – DDM PV. „Výzvě 10 000 kroků moc fandíme a snažíme se ji ze všech sil podporovat i se na ní aktivně podílet,“ ujistil ředitel prostějovského Sportcentra – DDM Jan Zatloukal, který také převzal jednu z cen.

Jinou dostal Magistrát statutárního města Prostějova za triumf ve firemní kategorii týmů díky nejpočetnějšímu zapojení zaměstnanců. „Na prostějovské radnici i v dalších budovách Magistrátu to Výzvou 10 000 kroků celý duben doslova žilo. Je to prostě super akce, před jejím celkovým posláním a skvělým zorganizováním smekám klobouček. Všem, kteří ji pořadatelsky zajišťují, patří velké díky. A veškerým aktérům zase uznání, že dělají něco pro své zdraví,“ zdůraznil prostějovský primátor František Jura.

Souhrnná statistika vyčíslila, že v dubnové Výzvě se zapojilo 16 336 přihlášených uživatelů a 1 219 týmů, jež dohromady ušli více než tři miliony kilometrů! V individuální kategorii zvítězil Petr Zalužanský z Kutné Hory s masivní štrekou 1 933 km a týmům kralovala Jarní únava Olomouc v sestavě s manželským duem PavelB a burhel ze Smržic, kteří společně opanovali párovou Výzvu. Mezi městy ovládl pořadí Kolín před Krnovem a Mostem, leč ceny si odneslo například i Valašské Meziříčí nebo Chomoutov.

Prostějov skončil součtem bodů sice až osmačtyřicátý, ale zato má absolutně nejvíc zapojených lidí díky ohromně početné účasti dětí ze základních škol. Za což jsme velmi rádi. Výzva 10 000 kroků je báječná jak pro tělo, tak pro duši,“ podotkla prostějovská koordinátorka Magda Faltýnková, jinak zaměstnankyně zdejšího Sportcentra – DDM.

Slavnostnímu vyhlášení předcházela pro pozvané hosty komentovaná procházka Prostějovem včetně prohlídky radniční věže. V rámci příjemného odpoledne pak hned dvakrát vystoupila domácí taneční skupina Fairy Dance, zatímco doprovodný program hudební i pěvecký obstarala kapela Novios taktéž z Prostějova. A všichni příznivci Výzvy 10 000 kroků mohou samozřejmě už teď pilně trénovat na říjnové pokračování!