Na první pohled to vypadá jako perfektní zápletka kriminálního filmu. Pro Marka Bartla je to však tvrdá realita. Uplynulý čtvrtek 11. května dostal od prostějovského soudu rázné ultimátum. Buď do konce června vrátí peníze, které před lety zpronevěřil, nebo jej čeká vězení...

Dluhy se musí platit. Kdo si myslí, že ne, špatně skončí. Hříchy minulosti naplno dopadly na Marka Bartla z Rokytnice u Přerova. Muž, který podnikal ve stavebnictví, před lety zpronevěřil stovky tisíc korun. Obral o ně mimo jiné prostějovskou společnost Gama stavby. Za to byl odsouzen ke 30 měsícům, trest mu však byl na 4,5 roku podmíněně odložen. Háček byl ovšem v tom, že během uvedené zkušební doby nejenže nesměl vyvádět další lumpárny, kromě toho se měl snažit vrátit zpronevěřené peníze. Jenže k tomu se ani v nejmenším neměl, když za celou výše uvedenou dobu nevrátil ani korunu!

A nelze se divit. Po celou dobu totiž nebyl nikde trvale zaměstnaný, dle svých slov se živil jako zedník po brigádách, měsíčně si tak měl údajně přijít na zhruba 15 000 korun. Tímto způsobem obživy se nepochybně snažil vyhnout povinnosti splácet své četné dluhy.

Marek Bartl má v trestním rejstříku pět záznamů, kromě poslední zpronevěry jsou však již všechny zahlazené. Pokud by chtěl, tak za uplynulých pět let by si zdravý muž nepochybně práci našel. Ostatně před senátem se na poslední chvíli dušoval, že dlužné peníze se mu podaří sehnat od rodiny a co nejdříve si také najde zaměstnání...

Vše nasvědčovalo tomu, že soud nebude mít jinou možnost než přeměnit jeho podmínku v trest vězení. Nakonec však toto definitivní rozhodnutí ještě nepadlo. „Zkušební doba podmíněného odsouzení uplynula už loni v červnu. Soud má rok na to, aby rozhodl, zda jste se během ní osvědčil, či nikoliv. Tato lhůta skončí 4. července. Proto vám dám poslední šanci a veřejné zasedání odročím na čtvrtek 29. června. Buď do té doby vrátíte zpronevěřené peníze, nebo budu muset rozhodnout o vašem neosvědčení a čeká vás pobyt ve vězení,“ konstatovala soudkyně Adéla Pluskalová.

Veřejné zasedání tedy bylo odročeno na poslední čtvrtek před prázdninami, kdy by se o dalším osudu Marka Bartla mělo definitivně rozhodnout.