(Radka Miloševská tisková mluvčí společnosti Agel) Obyvatelé Prostějovska a okolí projevili zájem o čtvrteční Den prevence cévní mozkové příhody, který se konal v prostějovské nemocnici, která už po několik let patří do konsorcia společnosti AGEL. Akce se zúčastnilo téměř šest desítek osob a s výsledky vyšetření byli odborníci poměrně spokojeni. Například hladinu krevního cukru měli všichni vyšetření návštěvníci v mezích normy.

Cévní mozková příhoda, označovaná také jako mozková mrtvice či mozkový infarkt, zasáhne ročně 35 tisíc Čechů. Je také hlavní příčinou trvalé invalidity a třetí nejčastější příčinou úmrtí u nás. A právě včasná pomoc a správný postup při prvotních příznacích mnohdy odvrátí případné trvalé následky.

Iktové centrum a Neurologické oddělení Nemocnice AGEL Prostějov se proto rozhodlo nabídnout zájemcům bezplatné ultrazvukové vyšetření krčních tepen, které poodhalí, zda jedinec nepatří do rizikové skupiny. V nabídce Dne prevence cévní mozkové příhody byla rovněž další vyšetření – měření krevního tlaku a pulsu, odběr krve na glykémii a analýza tělesného tuku, svalové hmoty a tělesné vody na bodystatu Tanita s rozborem naměřených parametrů. ,,U šesti osob byl naměřen zvýšený krevní tlak, u čtyř osob naopak nízký krevní tlak, hladinu krevního cukru měli všichni v mezích normy. U jedné osoby bylo zjištěno vysoké procento tělesného tuku, které by bylo vhodné regulovat pod odborným dohledem. Osobám s vyšším krevním tlakem bylo doporučeno kontrolní měření u praktického lékaře, úprava stravovacích návyků, dostatečný pitný režim a aktivní pohyb,“ zhodnotila výsledky preventivní Marcela Hrubanová, vrchní sestra neurologického oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

Cévní mozkové příhody postihují častěji muže starší 65 let. U žen bývají naopak důsledky fatálnější, kdy vlivem vyššího hormonálního zatížení organismu, více než polovina případů CMP končí smrtí. ,,Znalosti ohledně prevence, rozpoznání některých příznaků a poskytnutí okamžité pomoci v případě vzniku CMP jsou pro každého z nás. Nikdy nevíte, kdy onemocní cévní mozkovou příhodou váš příbuzný, přítel nebo kolega. Dny prevence mají smysl,“ dodala Marcela Hrubanová.