Odborníci tvrdí, že člověk nakažený koronavirem má pak v sobě minimálně tři měsíce obranné látky, které ho chrání před opětovnou nákazou. Možná... V případě prostějovské radní Marcely Župkové to platí doslovně, protože pouhé tři dny po uplynutí této ochranné doby po jejím prvním pozitivním testu na covid-19 během podzimu loňského roku je nyní nakažena znovu!

 

 

V září loňského roku prodělala členka Rady statutárního města Prostějova velmi závažný průběh nákazy covid-19. Ztratila čich i chuť a nemoc měla další těžké příznaky. Teď je Marcela Župková obětí koronaviru znovu! „Ano, je to bohužel pravda, byla jsem opět nakažena. Je to přesně tři měsíce od prvních pozitivních testů na covid-19. Bohužel jsem se koncem roku setkala s nakaženou osobou a zřejmě jsem neměla už dost protilátek. Jelikož jsem byla včas informována, šla jsem na test a ten byl pozitivní,“ potvrdila exkluzivně Večerníku radní Marcela Župková. „Při druhé nákaze jsem měla úplně jiné příznaky než poprvé.

Na podzim to byly spíše neurologické potíže a bolesti, nyní jde o silné nachlazení s kašlem, teplotou a bolestí svalů. A celkově jsem velmi unavena. K tomu opět trpím úplnou ztrátou čichu a chuti. Vše se ale dalo zvládnout v domácí izolaci a tento průběh vnímám jako slabší než při mé první nákaze. A jsem za to ráda,“ dodává Marcela Župková, která zároveň přináší jasný vzkaz veřejnosti. „Každopádně bych vzkázala, že nikdy nevíme, jak moc nás tento virus zasáhne a jaký kdo bude mít průběh. I já jsem patnáct let nebyla nijak nemocná a nepočítala bych s tím, že se nakazím dvakrát po sobě. Proto je potřeba i nadále dodržovat nařízená opatření a uvědomit si, že to neděláme jen pro sebe. Já se určitě nechám naočkovat a věřím, že takto bude postupovat většina lidí. Jedině tím se můžeme co nejdříve vrátit do našeho běžného života,“ apeluje na veřejnost Marcela Župková.