Když se koná Smržické vandr, začíná slunce hřát. Toto motto stoprocentně platilo uplynulou sobotu 20. května. Po propršeném týdnu se 19. ročník největší turistické akce v regionu těšil z teplého a poměrně slunečného počasí. Organizátoři z řad smržických turistů pro letošek připravili zcela nové pěší trasy, které účastníky zavedly do míst, kde většina z nich ještě nikdy nebyla. Snad i díky tomu se podařilo překonat rekord v počtu pěších turistů, jenž se vůbec poprvé v historii přehoupl přes magickou pětistovku.

 

Za uplynulých bezmála dvacet let se ze Smržic stala reálná obdoba slavné Mekky. Rozdíl je však mimo jiné v tom, že zatímco do Mekky si to pěšky štrádují věřící muslimové, do Smržic se z vandru vrací utrmácení Hanáci. Přestože počty poutníků zatím stále ještě hovoří ve prospěch arabského města, ve Smržicích věří, že se i nadále budou zvyšovat a třeba jednou…

Snad i proto pro letošek organizátoři připravili zbrusu nové trasy, z nichž byli vandrovníci nadšeni. „Letošní trasa byla úžasná. Už jsem toho tady pochodil hodně, ale tentokrát procházela místy, kde jsem v životě nebyl,“ svěřil se v cíli Miloslav Dundálek, jenž zatím nevynechal žádný ze Smržických vandrů. Kromě toho zvládl i předchozích deset ročníků akce, která se původně konala v Prostějově. „Bylo to skvělé, vadilo mi snad jen to, že hospoda v sousedních Čelechovicích otevírala až po třetí hodině,“ dodal Dundálek.