V minulých dnech začali pracovníci Krajské hygienické stanice v Olomouci s kontrolami vodních ploch určených ke koupání. Minulé pondělí 15. května odebrali vzorky také z plumlovské přehrady. Podle provedeného posouzení je voda vhodná ke koupání.

 

Hygienici laboratorně zkoumají smyslově postižitelné ukazatele jakosti vody, jako je znečištění odpady a přírodní znečištění, tak i výsledky mikrobiologických, biologických a chemických laboratorních analýz. V případě plumlovské nádrže probíhá monitoring každé dva týdny až do září. Další výsledky budou známy na začátku června.

Plumlovská přehrada je dlouhodobě zamořena sinicemi. V loňském roce se kvalita vody z důvodu jejich přemnožení zhoršila v době od 25. července až do konce srpna. Z pěti jakostních kategorií byla označena stupněm tři. V tomto případě je mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže. Po koupání ale odborníci doporučují osprchování.