Už je to hodně přes dvacet let, co spodní vody v Olšanech u Prostějova a okolí zamořila ekologická havárie. Došlo k tomu v areálu dnes již zaniklé firmy Sigma Lutín. Od té doby místo pitné vody číhá v podzemí v okolí obce jedovatý mrak plný chemikálií, který se během uplynulých let navíc stále rozšiřoval. Zhruba před třemi roky se zde po letech příprav a hledání financí konečně pustili do čištění. Z dostupných výsledků vyplývá, že hrozivý toxický STÍN MINULOSTI sice zcela nezmizel, nicméně podařilo se to, aby alespoň částečně vybledl.

Toxické chlorované uhlovodíky zamořily spodní vody zejména v okolí olšanské části Hablov a nedaleko Duban. První etapa čištění zasaženého území byla zahájena v květnu 2020. Náklady na tento projekt přesáhly 180 milionů korun. Jejím hlavním cílem bylo zabránit dalšímu šíření nebezpečných látek a ochránit tak zdroj pitné vody pro řadu obcí, který se nachází v nedalekých Hrdibořicích.

Za tímto účelem bylo v okolí Olšan vytvořeno tři sta vrtů, díky nimž se toxické chlorované uhlovodíky rozkládají na nezávadné látky. Nás po třech letech od jejich vyhloubení zajímalo, jaké výsledky čištění přineslo. „Vše probíhá podle harmonogramu, do konce letošního května by měla být k dispozici závěrečná zpráva, z níž vyplyne, jak moc se podařilo splnit to, co jsme si naplánovali. Samozřejmě že už nyní máme k dispozici předběžné výsledky, jež vypadají více než dobře,“ reagoval na dotaz Večerníku starosta Olšan Milan Elfmark, podle něhož na celém zamořeném území mělo dojít ke snížení koncentrace jedovatých látek o zhruba pětadvacet až padesát procent. „Věříme, že se podařilo zastavit další šíření toxických látek v podzemí. Tím pádem by měl být ochráněn zdroj pitné vody v Hrdibořicích,“ dodal.

Podle dalších slov starosty však bude nutné provést i druhou etapu čištění. „V souvislosti s tím již máme připraven projekt a během prázdnin bychom měli v souvislosti s ním podat žádost o dotaci. Předpokládané náklady se tentokrát odhadují na sto padesát milionů korun,“ uzavřel Elfmark.

Místní obyvatelé se údajně s jedovatou vodou nedaleko vlastních domovů už naučili žít, k čemuž zejména přispěla skutečnost, že obec je napojena na vodovod. Přesto všichni rozhodně uvítají, až bude podzemní voda opět čistá.