Žáci ze základních škol si tento den připomínali kresbou pomněnek. Každý rok si 25. května připomínáme  Mezinárodní den pohřešovaných dětí. Přesně v tento den v roce 1979 zmizel v New Yorku cestou do školy malý šestiletý chlapec. V roce 1983 jej tehdejší prezident USA označil za Den pohřešovaných dětí a v roce 1986 se začal připomínat jako mezinárodní. V České republice je od roku 2004 komunikován spíše pod názvem „Pomněnkový den“.

Tento den je nejen připomínkou pro rodiče, kterým jejich potomci beze stopy zmizeli, ale také upozorněním veřejnosti na časté případy pohřešovaného dítěte či dítěte na útěku. Projekt má především za cíl dostat do povědomí dětí rizika spojená s útěkem z domova. Zároveň je tento den i osvětou vedoucí k efektivní komunikaci s policií v případě ztraceného dítěte. Policisté v těchto dnech oslovují nejen děti, kterých se zmiňované téma týká, ale i dospělé jedince, kterým doporučují stáhnutí aplikace Echo www.aplikaceecho.cz, popřípadě aby navštívili stránku www.pomoztemenajit.cz. Česká republika již několik let spolupracuje také se zahraniční platformou AMBER Alert Europe (Evropské centrum pro pohřešované děti).

V České republice se každoročně vyhlašuje pátrání po stovkách dětí. Většina z nich se vypátrá do několika minut nebo hodin. Klíčová je v takových případech rychlost zahájení pátrání i podpora veřejnosti.

Počty pohřešovaných dětí v roce 2022:
Počty pohřešovaných dětí ve věku do 15 let – 620
Počty pohřešovaných dětí od 15-18 let – 723

Počty pohřešovaných dětí v roce 2023 – ke dni 23. 5. 2023:
Počty pohřešovaných dětí ve věku do 15 let – 183
Počty pohřešovaných dětí od 15-18 let – 320

Forget-me-not neboli nezapomeň na mě, tak zní název pomněnky v angličtině, a právě proto se stala tato modrá květina symbolem dne pohřešovaných dětí. Děti zmíněné téma při besedách velmi zajímá, o čemž svědčí nejen řada dotazů, ale i jejich následná tvůrčí činnost v podobě výtvarně i jinak ztvárněných pomněnek, kterými nás potěšily děti z Prostějovska. Na základní škole v Bludově s dětmi na dané téma diskutoval přímo policejní pátrač.

Pamatujme, že nejen tento den, ale neustále bychom dětem měli připomínat, že nikdy na nic nejsou samy a problémy se dají vyřešit i jinak než útěkem z domova.