Centrální operační sály Nemocnice AGEL Prostějov v loňském roce dosáhly rekordních výkonů. Po dvou letech útlumu způsobených onemocněním covid-19, kdy byl počet operací snížený přibližně na 4 tisíce za rok, provedli v loňském roce zdravotníci prostějovské nemocnice přes 5100 chirurgických, ortopedických a gynekologických zákroků. Pro operace v letošním roce pak mají pracovníci operačních sálů k dispozici zcela nové instrumentarium za více než tři čtvrtě milionu korun.

„Počet zákroků se v loňském roce oproti dvěma předchozím výrazně navýšil, a to proto, že jsme po omezeních vyvolaných pandemií covidem-19 mohli konečně využít kapacitu našich pěti sálů a poskytnout potřebnou léčbu všem, kteří ji potřebovali. Z průměru čtyř tisíc operací v každém z roků 2020 a 2021 jsme loni navýšili počet na více než 5100 a překonali tak i období před covidem-19,“ říká Jiří Šťastný, primář centrálních operačních sálů Nemocnice AGEL Prostějov, s tím, že na zdejším pracovišti jsou prováděny jak operace klasické, tak i minimálně invazivní.

Mezi nejčastější operace v loňském roce v Nemocnici AGEL Prostějov patřily operace kloubů, operace všech typů kýl, bariatrické výkony, odstranění žlučníku či slepého střeva a hysteroskopie. K jejich provádění získaly pro letošní rok operační sály i zcela nové operační nástroje. „Na začátku roku jsme obnovili velkou část instrumentů pro konvenční i laparoskopické zákroky. Jedná se o obnovu starších kusů za nové, modernější, které poslouží nejen k chirurgickým, ale i ortopedickým a gynekologickým operacím,“ uzavírá primář Šťastný.