Jak nejen ze stránek Večerníku víte, Česká pošta 31. března oznámila záměr zrušit ke 30. červnu hned tři stovky svých poboček. V Prostějově to mají být provozovny v Dolní ulici, ve Vrahovické, Sladkovského a Plumlovské. Právě kolem posledně jmenované bylo nejvíce vzruchu, bouřlivá vlna nevole zněla nejen od obyvatel dvou největších prostějovských sídlišť. Pro ně je totiž pošta v pasáži Hloučela spádovou. Tento názor zavnímalo i vedení města. Primátoru Františku Jurovi se následně podařilo vyjednat její zachování. Nebylo to ale zadarmo, o „svou“ poštu zřejmě zcela přijdou obyvatelé Čechovic.

„Na poštu v Plumlovské ulici chodí lidé ze dvou sídlišť, mnozí z nich jsou v seniorském věku. Dojíždět na hlavní poštu, která by byla nejblíž, je možné městskou hromadnou dopravou. Pro ty, kteří jsou hůře pohybliví a cestu MHD z nejrůznějších důvodů nezvládnou, je to v případě dopravy autem velký problém. V okolí pošty na Poděbradově náměstí je volné místo k parkování v podstatě zázrak. Jsem rád, že to přehodnotili,“ oddechl si před Večerníkem jeden ze čtenářů František Strnad.

Předcházelo tomu setkání jednacích týmů státního podniku se zástupci měst, obcí a krajů, kterých se rušení pošt dotkne. Prostějov uspěl, pobočka v Plumlovské ulici zůstane v provozu, ale nebude to jen tak. Místo ní má být uzavřena pošta v Čechovicích. O jejím osudu ale primátor František Jura stále jedná. „Při posledním jednání se zástupci pošty jsem znovu zdůraznil, že máme zájem provozovnu v Čechovicích zachovat. Uvažujeme o projektu Partner, Česká pošta ale zatím nestanovila podmínky, za nichž bude tyto pobočky v novém režimu podporovat,“ zopakoval na středeční tiskové konferenci primátor Statutárního města Prostějov.    

Přímo ve městě tak zůstanou od 1. července v provozu Pošta 1 na Poděbradově náměstí, Pošta 2 v Janáčkově ulici a již zmíněná Pošta 4 v Plumlovské. Občané mohou využívat i pobočku v obchodním centru u Tesca v Držovicích, která je otevřena sedm dnů v týdnu v době od 9.00 do 20.00 hodin a nabízí i službu Balíkovny.

Podle mluvčího České pošty Mikuláše Vitíka se počet redukovaných poboček nezměnil, na základě 164 jednání s obcemi, městy a kraji došlo k výměně 21 poboček za jiné, které podle původního plánu neměly být rušením dotčené. „Důvodem změn bylo dodržení tří zásad České pošty, tj. splnění legislativních, ekonomických a klientských kritérií. Zároveň jsme vyšli vstříc v mantinelech těchto kritérií starostům, kteří na základě místní znalosti požadovali změny v seznamu ‚svých‘ rušených pošt,“ uvedl s tím, že tři sta poboček bude uzavřeno ke 30. červnu, kdy z provozních důvodů bude otevřeno jednu hodinu.

Během června budou na rušených pobočkách uvedeny informace o nástupnických poštách a o službách, které budou tyto pobočky poskytovat a ve kterých časech. Dále držitelé zákaznické karty České pošty dostanou informace o nastalých změnách, bude spuštěna speciální webová stránka se všemi novinkami a klienti rušených poboček dostanou do svých poštovních schránek informace o změnách, které se konkrétně jich dotýkají.