Toto je skutečný unikát. Zatímco okolní města, kraje, celkově Česká republika, ale i mnohé vyspělé státy se až po uši topí v dluzích, které za „normálních“ okolností už nikdy nesplatí, Statutární město Prostějov své rezervy neustále navyšuje. V průběhu loňského „válečného“ roku, kdy se řešily zejména problémy s drahými energiemi, skončilo jeho hospodaření přebytkem ve výši 114,13 milionu korun. Je to zejména díky dlouhodobě zodpovědnému přístupu k financím, kdy město nemusí splácet předchozí úvěry.

 

Rozpočtové hospodaření Statutárního města Prostějova skončilo v roce 2022 kladným saldem příjmů a výdajů ve výši 114,13 milionu korun. Jde o velmi příjemné překvapení, neboť původně rozpočet počítal se ztrátou ve výši 208,43 milionu korun. „Jde tedy o výsledek velmi příznivý. V době ekonomické krize to považuji za dobrou zprávu,“ okomentoval tuto zprávu ve svém pravidelném slově, které nachází vždy na straně 3 tištěného vydání, prostějovský primátor František Jura (ANO 2011).

Hospodářského výsledku se podařilo dosáhnout zejména díky vyššímu plnění rozpočtu na straně příjmů (121,14 % upraveného rozpočtu) a také k úspoře na straně výdajů (bylo uspořeno 8,06 % upraveného rozpočtu). „Udržet hospodaření ‚v plusu‘ nám umožnil zodpovědný přístup k financím, nulové splátky úvěrů, které nemáme, a efektivní využívání dotací. Na řadu projektů se nám podařilo získat krajské, státní nebo evropské dotace a ušetřit tak naše vlastní finanční prostředky,“ souhlasí Jura.

Celkové příjmy města dosáhly výše 1 268,67 milionu korun a oproti původnímu odhadu byly přeplněny o 221,37 milionu korun, což je 21, 14 procent. V roce 2022 se navíc podařilo získat dotace ve výši 111,1 milionu korun, čímž rozpočet přijatých dotací byl plněn na 89,98 %. Celkové výdaje pak dosáhly výše 1 154,54 milionu korun, což proti plánu představuje úsporu 101,2 milionu korun, v procentuálním vyjádření jde o plnění rozpočtu na 91,94 procent.

Nejde přitom o první finanční prostředky, které si Prostějov odloží na horší časy. „Když přidáme přebytek loňského hospodaření k tomu, co jsme naspořili v předcházejících letech, dostaneme částku zhruba čtyři sta milionů korun. Ty nám mohou pomoci přečkat případné ekonomicky nepříznivé období nebo sloužit jako zdroj financování některých důležitých projektů,“ uzavřel primátor František Jura.

Celkový výsledek hospodaření města tedy skončil kladným saldem příjmů a výdajů ve výši 114,13 milionu korun. Skutečný výsledek hospodaření tak výrazně přesahuje výsledek rozpočtového hospodaření schválený zastupitelstvem města.

„Významný faktor, který se podílí na pozitivním výsledku hospodaření, je i nulový ukazatel dluhové služby, který je dán tím, že město Prostějov ke svým dobrým finančním výsledkům nepotřebuje žádné bankovní úvěry a je schopno tak vysoké investiční výdaje financovat ze svého rozpočtu a finančních rezerv,“ přidal ještě první muž prostějovské radnice.

Jak dále hovoří tisková zpráva prostějovského magistrátu, hospodaření města za rok 2022 ověřila auditorská společnost AUDIT TEAM Olomouc s výrokem, že účetní závěrka podává věrný a poctivý obraz aktiv i pasiv Statutárního města Prostějova k 31. prosinci loňského roku včetně nákladů, výnosů a výsledku jeho hospodaření za rok 2022 v souladu s českými účetními předpisy.

 

22 ropocet graf