Toto působí jako pěst na oko. Na většině silničky spojující Březsko s Ladínem je krásný nový asfalt. Ovšem těsně předtím, než vjedete přímo do Ladína, se vše rázem změní a vy se ocitnete na cestě plné výmolů. Důvodem je, že patří soukromému majiteli, který se nedohodl s městem Konice na prodeji.

Na rekonstrukci spojnice mezi Březskem a Ladínem spolupracovala Konice s Březskem. „Březsko opravilo své části, my pak koncový úsek. Bohužel poslední část opravit nemůžeme, protože není majetkem města a s vlastníkem se nepodařilo dohodnout na majetkovém převodu. Je to škoda,“ posteskl si Michal Obrusník, starosta Konice, pod niž Ladín coby jedna z jejích místních částí spadá.

Výsledek, kdy nový asfalt zčistajasna a bez jakéhokoliv varování vystřídá rozbitá silnice plná děr, opravdu bije do očí. Věc je o to pozoruhodnější, že právě úsek, který nebylo možné opravit, byl na celé cestě v nejhorším stavu.

Nelze se divit, že řada lidí nad postojem soukromého vlastníka kroutí hlavou. „Ty lidi nechápu, na co mu bude cesta, a ještě na takovém místě? Majitel je povinen udržovat veřejnou komunikaci v pořádku, jak si tam někdo poškodí auto nebo rozbije hlavu na kole, může po něm chtít náhradu,“ komentoval Jan S.

Vzhledem k tomu, že vyvlastnění by v tomto případě bylo nesmírně komplikované, tak se zdá, že minimálně za života stávajícího majitele zůstane cesta v havarijním stavu. „Znám ho. On to nikdy neopraví, ale ani neprodá, ten si to vezme do hrobu. Takže nás tam čeká tankodrom,“ shrnul Tomáš G.