Živelné parkování a stav vozovky. Nevhodné umístění kontejnerů na odpad a špatný stav zeleně. To jsou podle projektantů hlavní problémy návsi v okolí kaple sv. Anny v Čechovicích. Město nedávno veřejně představilo její novou chystanou podobu, setkání se účastnilo přes šedesát místních. Ti měli k návrhu celou řadu připomínek.

Autoři návrhu proměny návsi v Čechovicích vycházeli zejména z toho, že v budoucnu by mělo být lépe vidět na kapli sv. Anny, která by se měla opět stát skutečným středobodem celé návsi. Tomu však aktuálně brání vzrostlá a dle nich nevhodně zvolená zeleň, jež by se měla do budoucna obměnit. Proti tomu se však ze strany místních zvedla silná vlna nesouhlasu. Lidé z Čechovic jsou přesvědčeni, že stávající stromy jsou v dobré kondici a jejich pokácení a výměnu za jiné nepodpořili. „Počítáme s tím, že stávající zeleň necháme dožít. Obměňovat se bude v etapách, nedojde tedy k nárazovému kácení. Nezdravé dřeviny budou nahrazeny vhodnějšími druhy,“ ubezpečil v této souvislosti náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal.

Jednosměrky a parkování

 

Co by se mělo na čechovické návsi v dohledné době zcela změnit, to je řešení dopravy. Vzniknout by zde měl systém jednosměrek, díky kterým bude možné zúžit vozovku a na vnější straně umístit podélné parkování. Přibýt by měly i zpomalovací prahy. Ani toto řešení nebylo přijato jednoznačně kladně, místní se však shodli minimálně na tom, že současná situace, kdy auta stojí na trávě, v průjezdech či blokují průjezd, si žádá nové řešení. Nedostatek parkovacích míst se podle nich projevuje zejména v době, kdy probíhá zápas či jiná akce na nedalekém fotbalovém hřišti.

Nové náměstíčko?

Výrazná diskuse se strhla také ohledně plochy před hospodou nacházející se přes silnici. Předložený návrh s ní počítá jako s novým náměstíčkem, kde se místní mohou setkávat při vánočních punčích a obdobných příležitostech. Vzniknout by zde mohly také dvě kašny. Lidé z Čechovic v této souvislosti připomněli, že v současné době na ploše občas parkuje traktor, nad vytvořením místa pro společenské akce právě nejásali. S poměrně rozhodným nesouhlasem se pak z jejich strany setkalo chystané přemístění kontejnerů před pohostinství.

Návrh čekají úpravy

Návrh nyní bude upraven dle připomínek, které vzešly z veřejného projednání. „Aktualizovaná studie bude projednána na komisi městské části, na kterou se mohou občané stále obracet,“ zmínil se předseda komise Marek Moudrý s tím, že následně se připraví zadávací podmínky pro projektovou dokumentaci, kterou bude možné také připomínkovat. Kdy se náves začne proměňovat, tak zatím není vůbec jasné, po vzniku projektu bude na jeho realizaci třeba najít finanční prostředky z dotací.