Jak se Večerník přesvědčil přímo na místě, tak okna v Rozhonově ulici zůstávají po nedávném konfliktu dvou romských rodin stále nezasklená.

Nájemník bytu se pak při našich dotazech omezil pouze na pořvávání z okna a neurčité výhrůžky...

 

Tady to mohlo lítat ve velkém. Všechny kohoutky plynu zůstaly naplno puštěné po návštěvě zhrzeného milence u jeho bývalé přítelkyně v Rozhonově ulici. Jen díky pohotovému zásahu strážníků a hasičů nedošlo kousek od hlavního nádraží k ničivé explozi. V městském domě žijí výhradně příslušníci rozvětvené a veskrze temperamentní rodiny Lakatošových. Ostatně už v dubnu zde došlo ke rvačce mezi dvěma bratry, po níž zůstala zničená televize, povalená lednice a rozbitá okna. Jak Večerník zjistil přímo na místě, ta ani po dvou měsících nejsou zasklená…

 

Velkou tragédií mohla dopadnout návštěva bývalé přítelkyně ze strany sedmačtyřicetiletého muže. Chlap se totiž nehodlal smířit s tím, že jejich rozchod je definitivní a nikdo na něm nic nezmění. Vyvolenou se tak nejprve pokoušel přesvědčit k obnovení mileneckého vztahu vulgárními nadávkami, a když ty nezabraly, uchýlil se k hrubému násilí. „V podvečer třetího května vyjížděli strážníci řešit napadení mezi mužem a ženou. Celý incident nahlásil soused, který slyšel křik a hádku v bytě. Strážníci na místě zkontaktovali čtyřicetiletou napadenou ženu, která se nacházela u sousedky, k níž v rozrušení a ze strachu před agresorem utekla,“ popsala událost Tereza Greplová, vedoucí prevence kriminality Městské policie Prostějov.

Mohl poničit celý dům i jeho okolí

Žena měla viditelné oděrky na těle a stěžovala si na bolest hlavy. Lékařské ošetření však odmítla. Expřítel si přitom nevybíjel zlost jen na ženě, ale i na vybavení bytu. Za oběť jeho běsnění padla třeba televize. To nejhorší však mělo teprve přijít. Před svým odchodem v kuchyni otočil všechny knoflíky sporáku do polohy zapnuto, aby unikající plyn dříve nebo později dokonal dílo zkázy. Poté zabouchl, vzal klíče od bytu a před strážníky uprchl. „Strážníci naštěstí včas rozpoznali nebezpečí a zavolali hasiče, kteří ženin byt bez poškození otevřeli, sporák vypnuli a místnost odvětrali,“ popsala horké chvilky Greplová.

Sedmačtyřicetiletý muž je nyní dle policistů podezřelý z přestupku proti občanskému soužití, není však vůbec vyloučeno, že věc kvůli obecnému ohrožení bude vyšetřovat Policie ČR.

Rvačka mezi bratry

Nejedná se o první případ, kdy na „Rozhonce létaly“ televize. Už v první polovině letošního dubna zde strážníci zasahovali při rvačce dvou bratrů. I k ní zřejmě došlo kvůli ženě. „Jeden druhému uštědřil ránu pěstí do obličeje a oba utržili drobné škrábance na rukou. Jeden z nich byl rozhořčen natolik, že začal svému protivníkovi demolovat zařízení bytu. V amoku rozmlátil pět oken a výplně dvou dveří. Pokračoval v obývacím pokoji, kde rozbil dvě skleněné vázy, dva televizory, několik skleniček, poškodil skleněné výplně obývací stěny a do rukou se mu dostaly i dvě židle. V kuchyni povalil ledničku a poškodil zánovní mixér,“ informovala tehdy Tereza Greplová s tím, že škoda na poničených oknech a dveřích vznikla i majiteli domu, kterým je Statutární město Prostějov.

Při návštěvě Večerníku v Rozhonově ulici na konci uplynulého týdne se nám podařilo zkontaktovat muže přebývajícího v bytě s rozmlácenými okny. Ten se však příliš k předchozím událostem vyjadřovat nechtěl, stejně jako se odmítl nechat vyfotografovat. Na přímou otázku, kdy hodlá okna městského bytu nechat zasklít, neodpověděl a omezil se pouze na neurčité výhrůžky.  

Bude tu někdy klid?

Dům v Rozhonově ulici má kvůli svým nájemníkům více než špatnou pověst i minulost. Nachází se v něm celkem deset bytů, několik z nich je však prázdných. Město se jej opakovaně pokoušelo zbavit, kupec se však nenašel. V minulosti zde bydleli zejména cikánští feťáci, kteří se opakovaně vloupávali do již vyklizeného městského bytu. Pak se zdálo, že se situace alespoň částečně zklidnila.

Už dva roky v domě žijí rodinní příslušníci jediné rodiny a mohu říct, že jsem spokojená alespoň s tím, že se tu snad už nefetuje a všichni platí nájemné,“ vyjádřila se Marie Hájková z Domovní správy Prostějov, která bezprostředně po upozornění Večerníku na nedávné excesy dům osobně navštívila. „Domluvili jsme se, že do dvou týdnů nechá nájemník bytu okna na vlastní náklady zasklít, opravit musí i další poničený majetek,“ informovala nás následně Hájková.

Foto/23/martin: rozhonova_rozhonova_mls

Foto/23/martin: rozhonova_rozhonova_mls

Foto: Martin Zaoral