Alkoholické pochoutky z Hané udělaly skutečnou díru do světa! Exkluzivní mandlové likéry ze Žešova získaly ocenění Double Gold v jedné z nejprestižnějších mezinárodních soutěží hodnotících alkoholické nápoje San Francisco World Spirits Competition (SFWSC). Podobného uznání se nedostalo v novodobé historii ještě žádným tuzemským ovocným likérům.

Zní to jako pohádka, zvlášť když za úspěchem stojí Růženka. Ve skutečnosti se ale nejedná o Růženku šípkovou, nýbrž Kleinerovou, manželku uznávaného lihovarníka Jana Kleinera ze Žešova. To ona je autorkou receptu, podle něhož Jan Kleiner namíchal úžasné likéry, které očividně zaujaly i porotu renomované soutěže pořádané v San Franciscu. „Porota ocenila přírodní ovocný višňovo-mandlový likér a ovocný likér z aronie (černých jeřabin) s dotekem mandle v letošním nabitém ročníku likérů hned dvojitou zlatou medailí. Třetí vzorek od stejných autorů s názvem Mandlička získal medaili bronzovou,“ upozornil Ondřej Hampl ze společnosti manželů Kleinerových Ratafia Almond Spirit, která všechny oceněné likéry oficiálně vyrábí.

Obrovská konkurence

Soutěž SFWSC byla založena v roce 2000 a jde o největší soutěž svého druhu v Severní Americe a jednu z největších a nejvýznamnějších soutěží tohoto druhu na světě. Přibližně 5 500 vzorků lihovin letos hodnotilo ve slepých degustačních testech na 70 porotců z řad renomovaných odborníků na alkoholické nápoje, jako jsou destilatéři, mixologové, novináři a sommeliéři z celého světa. „Dvojitou zlatou medaili obdrží produkt pouze tehdy, když mu všichni porotci jednomyslně udělí zlatá ocenění. Ovocné mandlové likéry naší společnosti se tak zařadily mezi TOP likéry a lze je právem považovat za jedny z nejlepších na světě,“ dodal Ondřej Hampl.

Mandle z Kalifornie

Jan Kleiner po dobu 10 let na zakázku vyráběl různé typy mandlových likérů, které ale nejsou na přírodní bázi. Během tohoto období došel se svojí manželkou k závěru, že by se mohli pokusit vyvinout vlastní produkt na kvalitativně vyšší úrovni, a sice „Mandlový, čistě přírodní likér bez syntetických složek a aromatických přísad‘‘. Jejich výrobky s označením „košer“ se tak pyšní nejvyšší možnou kvalitou 100procentního přírodního produktu. „Spolupracuje přitom s mandloňovými farmami ze slunné Kalifornie, což zaručuje dodávky nejjemnější mandlové silice, která je díky tamnímu podnebí dokonale aromaticky vyvážená,“ vysvětlil Ondřej Hampl.

Čeká je Las Vegas

Právě z ní v Žešově vzniká jedinečný nektar. „Jadérka mandlí není vhodné zpracovat stejným způsobem jako jejich dužinu, protože veškeré esenciální silice jsou v dužině uchovávány na jiné bázi než v samém jadérku, které přechovává svůj genetický potenciál, a proto se v nich shromažďují nejcennější aromatické látky,“ vysvětlila sama autorka receptu Růženka Kleinerová, kterou společně s manželem nyní čeká předání a vyhlášení vítězů ocenění Double Gold, jež se bude odehrávat ve věhlasném Las Vegas za obrovského zájmu distributorů, novinářů a médií z celého světa.