Už jim došla trpělivost. Mostkovice se zhruba před rokem staly jednou z prvních obcí v regionu, které se po vzoru Prostějova rozhodly zakázat noční parkování kamionů. Na odstavená nákladní auta si stěžovala řada místních, v obci mimo jiné komplikovala dopravu. S odstupem času Večerník zajímalo, jak se opatření osvědčilo.

 

V Mostkovicích byly před rokem umístěny značky upozorňující na zákaz stání vozidel nad 3,5 tuny na celém území obce v době od 20:00 do 6:00 hodin. V obci totiž pravidelně přes noc parkovalo pět a více kamionů, často stávaly například u místního kostela. „O zákaz stání kamionů jsme požádali na popud občanů. Zkušenosti s ním máme dobré, osvědčilo se nám to. Policisté jeho dodržování kontrolovali a řidiči už si dávají pozor,“ reagoval na náš dotaz starosta Mostkovic Jaroslav Peška.

Každý provozovatel autodopravy je povinen mít zaplacené parkoviště, kde může nechat svůj vůz stát. Odstavené kamiony v Mostkovicích překážely v provozu a navyšovaly provoz v obci. K podobnému kroku už v roce 2007 přikročil také Prostějov. Na dodržování zákazu od té doby dohlížejí prostějovští strážníci.