Toto už je pořádná fronta. Celkem ke třem stům žádostí o místa pro urny eviduje v současné době prostějovský magistrát. Momentálně ale zájemcům nemůže vyhovět. I proto se radní rozhodli městský hřbitov rozšířit. Nově zabere sousedící psí loučku. A to kvůli novým urnovým hrobům a kolumbáriím

Rozšíření nových urnových hrobů a kolumbárií u zadního vchodu městského hřbitova v místě, kde je nyní provozována psí loučka, je zpracováno od roku 2020. Na svém úterním zasedání ale radní návrh definitivně odklepli. Pejskaři přijdou o čtyři roky starou loučku a hřbitov o 16 vzrostlých stromů. Jiná cesta však není, město neuspělo v jednání o dalších vhodných pozemcích.

Prostějovský městský hřbitov v Brněnské ulici byl založen v roce 1900. Dnes je na jeho území evidováno na 15 000 hrobů a na další není místo. „Kapacita hřbitova je plně obsazena, nová hrobová místa už nelze přidávat. Situaci v této chvíli řešíme budováním kolumbáríí, ani tak ale nejsme schopni uspokojit všechny zájemce," uvedl již v roce 2018 Jiří Pospíšil (PéVéčko), náměstek prostějovského primátora.

Podle jeho slov o velké hroby zájem příliš není, lidé chtějí spíše menší schránky. Magistrát vedl jednání s Federací židovských obcí o možném odkupu zhruba hektarového pozemku navazujícího na městský hřbitov ve směru k Žešovu, který v současné době využívá jako sklad firma FCC. „Místo prodeje nám obec nabídla možnost směny za pozemky kolem RG a ZŠ ve Studentské ulici. Jde o plochu, kde židé usilují o rehabilitaci bývalého hřbitova,“ konstatoval v březnu 2017 Pospíšil s tím, že v tomto případě se jedná o rozlohu více než dvou hektarů. Na tuto směnu magistrát nepřistoupil. Nezbylo tedy než najít náhradní lokalitu.

„Návrh se zabývá umístěním urnových hrobů v parkové aleji, orámovaným oplocením s integrovanými kolumbárii. Počítáme se vznikem osmatřiceti sekcí kolumbárií po devíti schránkách, což je celkem 342 schránek a devět sekcí urnových hrobů po sedmnácti hrobech, tedy celkem 153 urnových hrobů. Kromě hlavního vstupu, který je umístěn ve stávající ohradní zdi, je uvažováno i s pracovním vstupem ze zázemí obřadní síně,“ prozradil další z náměstků primátora Jiří Rozehnal (ANO 2011) s tím, že nejprve musí vzniknout projektová dokumentace, na základě níž bude možné požádat o stavební povolení. O její vytvoření by se měla v dohledné době postarat prostějovská společnost Cad Projekt Plus. „Objednali jsme u odborné firmy zpracování dendrologického posudku. Na základě celkového posouzení všech pětadvaceti stromů v lokalitě je devětzakomponováno a v upravené studii rozšíření hřbitova zachováno. Ze zbývajících šestnácti je jeden solitérní strom a patnáct ve stromořadí navrženo ke kácení. Bez nezbytného kácení nelze realizovat rozšíření hřbitova dle navržené studie,“ konstatoval Rozehnal.

Rozezleni jsou ovšem pejskaři, kteří zmíněnou loučku využívají. „Bydlím v Tylově ulici, takže s pejskem chodím právě ke hřbitovu. Nikde blíž totiž není možnost nechat ho proběhnout na volno. To jsem zvědavá, jestli město vymyslí nějakou náhradní lokalitu,“ posteskla si paní Marie D.

Podle náměstkyně Marcely Župkové se náhrada hledá těžko: „Bohužel se v roce 2021 rozhodovalo o vybudování psí loučky v Tylově ulici za kotelnou. Odbor životního prostředí tuto variantu zamítl a jiný pozemek v této lokalitě, který by byl v majetku města, prostě není,“ řekla na tiskové konferenci po jednání rady města.