Dvě tuny oleje. Takové zátěže bylo během letoška ušetřeno životní prostředí, kanalizace a prostějovská čistička odpadních vod. Je to díky zeleným kontejnerům na použité jedlé oleje a spolupráci mnohých z nás. Přestože je letošní rok teprve ve své třetině, už nyní je jasné, že třídění jedlých tuků do uzavřených PET lahví a následné vynášení do speciálních „popelnic“ má opravdu smysl. A to navzdory některým nezodpovědným jedincům, kteří do nich stále vyhazují všechno možné...

Tématu odpadů jsme se ve Večerníku věnovali nedávno, dnes jsme se navíc speciálně zaměřili na jedlé oleje. Ještě v zimě loňského roku mohli občané Prostějova odkládat použité jedlé oleje pouze ve sběrných dvorech v ulicích Průmyslová a Anenská. Od 28. března 2022 jsou však v některých ulicích a sídlištích umístěné u stanovišť tříděného odpadu nové sběrné nádoby o objemu 120 litrů na použité jedlé oleje a tuky z domácností.

Rozhodování o jejich umístění trvalo dlouho. „Trochu jsme váhali, protože v některých městech neměli dobré zkušenosti, mnohde byly kontejnery převrácené a oleje vylité. Nakonec jsme se rozhodli tuto službu zavést a musím říci, že se osvědčila. Přínos má především v tom, že oleje nekončí v kanalizaci a tím nezatěžují životní prostředí včetně čističky odpadních vod,“ konstatoval Jiří Pospíšil (PéVéčko), náměstek primátora Statutárního města Prostějov.

Množství svezeného oleje v letošním roce oproti minulému roku výrazně vzrostlo. „Za loňský rok proběhly celkem čtyři svozy jedlého oleje, a sice v červenci, v září a v listopadu. Celkem bylo svezeno 1 235 kg oleje,“ ohlédl se Pospíšil.

Jako ve všem se i v souvislosti se zelenými kontejnery však najdou lidé, kteří bohulibou snahu ostatních kazí. „Někteří nezodpovědní občané plní kontejnery odpadem, který tam nepatří. Proto bych všechny chtěl požádat o to, aby nádoby využívali pouze a jen na odpad, k jehož sběru jsou určeny,“ apeloval náměstek prostějovského primátora s ujištěním, že použité a vytříděné oleje následně odborná firma dále zpracovává.

Absolutní nezodpovědnost a bezohlednost se ukázala například před pár dny. Jedině tak se totiž dá nazvat chování některých občanů při separaci odpadů na stanovištích ulic Krapkova a Čs. armádního sboru (viz. foto), kde došlo ke znečištění popelnic na jedlý olej. „Mnohokrát jsme žádali a upozorňovali občany, aby dodržovali způsob, při kterém dochází ke sběru použitého oleje. Bohužel najdou se tací, kteří patrně nepřemýšlí a chovají se bezohledně. Je opravdu tak těžké využívat kontejnery na použitý olej skutečně pouze pro tyto účely?“ zlobí se náměstek primátora pro komunální oblast a dodává, že chování takových lidí stojí práci navíc všechny, kteří se svozem odpadů zabývají. Kontaminované popelnice se musí nechat vyčistit, aby mohly opět sloužit svému účelu. „Možná bychom měli tyto nezodpovědné občany nechat kontejnery dát do původního stavu, a pokud vzniknou vícenáklady, mohli by čištění uhradit,“ navrhuje náměstek Pospíšil.

Co se týče sběrných míst, přinášíme jejich aktuální výčet, magistrát jejich rozšiřování ani redukci v tuto chvíli dle informací Večerníku neplánuje.

 

24 sberna

 

24 olej2