Hned dvě ocenění za svou práci si v soutěži Vesnice roku vysloužili na jihu regionu ve Vrchoslavicích. Obec získala ocenění Bílá stuha za činnost mládeže, a také Fulínovu cenu za nejkrásnější květinovou výzdobu. Tím však její úspěchy nekončí a v rámci soutěže Obec přátelská rodině a seniorům vyhlašované Ministerstvem práce a sociálních věcí bodovala i v tomto případě, kde se letos umístila na pátém místě. Může se tak těšit na finanční dar na podporu svých volnočasových aktivit.

 

„Mám velkou radost a jsem opravdu spokojen. Doufali jsme, že některou ze stuh obdržíme, a máme velkou radost, že tomu tak skutečně bylo. Je to oblast, které se věnujeme dlouhodobě. Fulínova cena je pro nás skvělým bonusem. Dlouhodobě totiž spolupracujeme se zdejším zahradnictvím Laura. Každým rokem dostaneme květiny buď jako sponzorský dar, nebo nám je za velmi zvýhodněné ceny prodávají. Vyhlásili jsme tak soutěž o nejrozkvetlejší dům a lidé to vzali zodpovědně. V tomto si myslím, že jsme udělali největší dojem,“ prozradil spokojený starosta Dušan Svozílek.

Bílou stuhu Olomoucký kraj uděluje obci, která podporuje a stará se o činnost mládeže, což o Vrchoslavicích platí měrou vrchovatou. Místní i přespolní se zde mohou těšit na řadu hojně navštěvovaných kroužků a aktivit. „Máme v první řadě štěstí na lidi. Najdeme tu řadu občanů, kteří něco dokáží vymyslet a také realizovat. My se je v tom jako obec snažíme podporovat. Jedná se například o 3D lukostřelbu, kde za poslední čtyři roky neustále přibývá zájemců a střelnice se rozrůstá. Další věcí jsou „Spartanské“ závody, do nichž se zapojuje řada místních dětí i těch přespolních, disponujeme řadou překážek. Máme v nich i mistra republiky v dané kategorii. Pak u nás funguje modelářský kroužek, ale i spousta dalších, za což jsme velice rádi,“ doplnil starosta.

Kromě Vesnice roku se i letos zúčastnily Vrchoslavice soutěže Obec přátelská rodině a seniorům, kterou už dvakrát vyhrály. Letos se umístily na pátém místě, kde z maximálního počtu 100 bodů jich získaly 91,5. „Je to pro nás další velký úspěch, který ukazuje, že naši občané jsou v tomto směru skutečně aktivní. Páté místo je také bodované a získali jsme tak 253 tisíc korun na další podporu těchto aktivit, čehož si nesmírně vážíme. V této soutěži jsme se umístili už počtvrté, což je skvělý počin,“ dodal Dušan Svozílek.