Je vražda vždy neomluvitelná? To je zásadní otázka, která se vznáší nad případem usmrcení pětaosmdesátiletého muže, který dlouhodobě terorizoval svoji dceru. Její manžel Antonín Pospíšil (72) jej proto zastřelil připravenou pistolí. Po hrůzném činu tráví muž, o němž místní hovoří jako o velmi slušném člověku, život ve vězení.

Tam jej soud poslal navzdory tomu, že se za něj mimo jiné postavila také manželka a dcera zavražděného. Ta loni zemřela, muž však nemohl být osobně přítomný ani jejímu pohřbu. Navzdory prosbám jej z vězení při této příležitosti nepustili. STÍN MINULOSTI tak na odsouzeného padl vší vahou.,,

K tragické události došlo 16. března 2016. Tehdy šestašedesátiletý Antonín Pospíšil dvěma výstřely do hlavy z podomácku vyrobené pistole usmrtil svého pětaosmdesátiletého tchána. Za to byl odsouzen ke 13 letům vězení. To však pro něj nebyl ten největší trest.

Svoji obhajobu založil invalidní důchodce na tom, že muž šikanoval čtyři desítky let jeho i manželku, kterou nade vše miluje. Za vraha se tehdy postavila nejen celá řada svědků a mnoho lidí z obce, ale zejména sama jeho žena. „Manžel mě svým činem zachránil. Chybí mi, nejvíce smutno mi bývá před Vánoci, kdy jsme za ním se synem jezdili. Neskutečně mě mrzelo, že mi ho nikdy na svátky nepustili domů,“ svěřila se před lety paní Hana, která loni bohužel zemřela.  

Manžel, kterého v posledních letech potkávala pouze ve vězeňském mundúru, na její pohřeb přijet nemohl. „Potkal jsem jejich společného syna a ptal se ho, jestli jeho tátu pustili alespoň na pohřeb maminky. A on mi řekl, že ne. Přijde mi to hrozné, je to horší, než kdyby mu třeba přidali dalších pět let,“ svěřil se Večerníku jeden z občanů Bedihoště, jenž nás upozornil na další skutečnost. „V roce 2025 by měl Tonda dostat možnost požádat si o podmíněné propuštění. Jistě v tomto ohledu proběhne v Bedihošti opět nějaká petice. Ale bohužel to bude teprve až za dva roky,“ uzavřel s povzdechem muž.