Tady nemyslí jen na sebe, ale mají srdce na pravém místě. Už začátkem letošního února proběhla ve Vřesovicích charitativní zabijačka, díky které byla kromě oblečení, hraček, sladkostí a hygienických potřeb vybrána částka přesahující 100 000 korun. Za tu byly nakoupeny potřebné věci, které putovaly zástupcům humanitární organizace do oblastí nejvíce zasažených válkou. Dosud tam byla odeslána pomoc za zhruba 300 000 korun. Válka však bohužel stále nekončí, a tak nekončí ani snaha Vřesovic pomáhat trpícím lidem na Ukrajině.

Za peníze vybrané během charitativní zabijačky byly nakoupeny termovize, detektory kovů, vysílačky, generátory, čelové baterky, rýče, lopaty, pracovní rukavice i hygienické potřeby. Všechny tyto dary byly v dubnu odvezeny do Lvova a tam předány zástupcům humanitární organizace Křídla Poltavy. Poté dál všechny zakoupené věci putovaly přímo do oblastí nejvíce zasažených válkou, konkrétně pak do Bachmutu, Charkova, Limanu a Chersonu.

Jak vypadá město po ruské agresi?

Tím to ovšem zdaleka neskončilo. Před několika dny opět vyrazila dodávka se starostou obce Vřesovice Josefem Ficou, místostarostou Karlem Ondrákem a kamarádkou z Ukrajiny Tetianou Harashchenko, která od loňského roku společně se svou dcerou bydlí ve Vřesovicích a jejíž muž statečně bojuje za svobodu Ukrajiny, na dlouhou a náročnou cestu. „Humanitární pomoc ukrajinskému vojenskému i civilnímu obyvatelstvu čítala drony, termokamery, vysílačky, detektory kovů, powerbanky, lopaty, oblečení, boty i hygienické prostředky. Tentokrát se věcné dary předávaly ve městě Irpiň,“ upozornila Večerník ředitelka základní a mateřské školy ve Vřesovicích Dagmar Halašová, která rovněž zaznamenala přímé svědectví zástupců obce po jejich návratu. „Byli jsme naprosto šokováni tím, co jsme ve městě viděli. Rozbombardované domy, školy, nemocnice, ohořelá auta, procházeli jsme se zdevastovaným městem, které s vypětím všech sil přežilo nápor ruské hordy. A pomalu, ale opravdu velice pomalu, ožívá. Díky nezdolnosti a statečnosti ukrajinských vojáků i civilistů,“ řekl starosta Vřesovic Josef Fica.

„Važme si míru a pomáhejme“

Z Irpině celá výprava pokračovala až do Kyjeva, kde navštívila své přátele, kteří v loňském roce od března do července našli útočiště před válkou právě ve Vřesovicích. „Byl jsem šťastný, že jsou v pořádku a živí,“ komentoval Fica, který si přímo na Ukrajině uvědomil, jak důležité je žít v míru a bez nebezpečí, že naše země bude obsazena agresivním sousedem. „Važte si prosím toho, že můžete spát klidným spánkem beze strachu, že se ráno neprobudíte nebo že příští den přijdete o někoho ze svých blízkých, že vaše děti mohou chodit do školy, být šťastné a usměvavé. Važte si prosím míru, ve kterém žijete a nepřestávejte doufat, že tomu tak bude i nadále. Pomozte prosím těm, kteří kvůli válce dennodenně trpí, strádají, umírají. My nepolevíme, nebudeme sedět doma a jen přihlížet,“ vzkázal starosta Vřesovic.

Přidávají se i další

 

K humanitárním aktivitám Vřesovic se postupně přidávají i další obce se svou materiální pomocí. Výšovice, Vranovice-Kelčice, Ondratice, Otaslavice, Želeč, Dobrochov, Hradčany-Kobeřice a aktuálně probíhají jednání s dalšími obcemi. Nemalou humanitární aktivitu v rámci tohoto projektu vyvíjejí také římskokatolické farnosti Vřesovice, Určice a Plumlov i SDH Vřesovice. Pomáhají také firmy, živnostníci i jednotliví občané. Nemalou částkou nedávno přispěl majitel soukromé firmy Vítězslav Skopal.

Zapojí se také školy?

Ve Vřesovicích by do projektu rádi zapojili také další školy. „Na Ukrajině je mnoho dětí, které trpí válkou, a proto se v rámci výzvy ‚Děti dětem‘ pokusíme oslovit školy a školky v okolí, aby se připojily. Cílem této výzvy je, aby si děti přiměřeným způsobem přizpůsobeným jejich věku uvědomily surovost války a třeba se zkusily zamyslet nad tím, čím by mohly ony samy udělat radost dětem, které žijí nedaleko od nich a není jim přáno radovat se ze života, být v blízkosti svých milovaných rodičů. Nakreslit obrázek, poslat vzkaz, nějaký dárek, který by potěšil smutnou dětskou duši,“ vzkázala přes Večerník Dagmar Halašová.

„Budeme pomáhat dál“

 

Do dnešního dne byla z Vřesovic na Ukrajinu odvezena materiální pomoc za více než 300 tisíc korun. „V našich aktivitách pokračujeme dál. Dokud budou trpět nevinní lidé, budeme pomáhat. Předem od srdce děkujeme za vaši případnou pomoc a přejeme vše dobré,“ uzavřel Josef Fica.

Pokud chcete pomoci i vy, všechny potřebné informace naleznete na www.podporukrajinu.cz.