Už druhým rokem funguje v Prostějově takzvaný participativní rozpočet, v rámci něhož si sami občané vybírají investiční akce, které považují za přínosné. A vzápětí o svých návrzích hlasují napříč celým městem. Loni uspěl návrh Davida Kopeckého z Prostějova, který radním navrhl vybudovat discgolfové hřiště v části Kolářových sadů. Vedení města spočítalo, že zřízení hřiště bude stát 263 000 korun a toto rozpočtové opatření předložilo v úterý ke schválení zastupitelstvu. Jenže...

Není tajemstvím, že participativní rozpočet si v nedávné minulosti vlastně „vydupali“ členové radniční opozice. Dalo by se tedy očekávat, že opozičníci i dnes budou návrhy občanů podporovat. Zmíněné discgolfové hřiště v Kolářových sadech je ale zastupitelům hnutí Na rovinu! doslova trnem v oku!

„Při vší úctě k panu Davidu Kopeckému, v místě vybudování discgolfového hřiště se běžně a volně pohybuje každý den sto až sto dvacet dětí, a k tomu připočítávám i další mnohé příchozí. Na tom místě je vždy opravdu rušno, přičemž děti ani dospělí nechodí vždy jen po hlavních cestách v parku. Nemyslím si tedy, že po výstavbě uvedeného hřiště může být zajištěna bezpečnost těchto osob! Proto navrhuji tento bod programu jednání odložit do doby, než se najde jiné místo pro discgolfové hřiště. Kolářovy sady já osobně považuji za naprosto nevhodné místo,“ sdělila například Jana Jílková, opoziční zastupitelka z hnutí Na rovinu!. Její názory podobným způsobem sdíleli i další kolegové z uvedeného hnutí.

„My jsme samozřejmě bezpečnost tohoto hřiště a vůbec tohoto nového sportu nechali prověřit odborníky. Po mnohých diskusích, kdy jsme zkoumali, jakým způsobem mohou být házené disky nebezpečím pro kolemjdoucí, jsme celý projekt nastavili tak, aby byl co nejbezpečnější. Nebylo to vůbec jednoduché,“ řekl ke kritice Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek primátora pro stavební investice.

„Mně je z téhle diskuse neuvěřitelně smutno! Pokud si pamatuji, participativní rozpočet byl prioritou právě pro opoziční zastupitele, kteří teď ale návrhy občanů kritizují. Nemůžeme přece občanům plivnout do obličeje,“ pravil důrazně radní Tomáš Blumenstein (ODS spolus nezávislými osobnostmi města Prostějov), kterého vzápětí doplnil jeho stranický kolega. „My už tady dopředu řešíme, jestli když vstoupím na cyklostezku, tak mě rovnou sejme cyklista! Takto bychom nikdy nic nevybudovali,“ uvedl Radek Moudrý.

Své si k nepochopitelné kritice opozičních zastupitelů řekl i primátor. „Mrzí mě, že se malá část opozice v úplném závěru celého procesu pokouší vítězný projekt torpédovat. Je to výraz absolutní neúcty k hlasům našich občanů,“ sdělil František Jura (ANO 2011).

Rozpočtové opatření ve výši 263 000 korun na vybudování discgolfového hřiště bylo nakonec drtivou většinou hlasů zastupitelstva schváleno.

 

 

Kompletní zpravodajství z úterního zasedání zastupitelstva Statutárního města Prostějov najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 19. června