Narodila se na Ukrajině, ale do České republiky přišla dlouho před vypuknutím války. Život jí však ani tolik neovlivnilo stěhování jako drogy

. Otcem její dcery je muž, který za prodej pervitinu skončil ve vězení. Kvůli fetu přišla o řidičský průkaz a následně byla přistižena, že za volant sedne i bez něj. Pod vlivem se pak dopouštěla krádeží v prostějovských supermarketech. Za to skončila minulé úterý 13. června před prostějovským soudem.

 

Sedmadvacetiletá Jullia Plochinová žije v Brodku u Prostějova v maličkém domě, jenž jí koupila její maminka žijící nedaleko ní. Vychová dceru, které však rozhodně nemůže být dobrým příkladem. Jejím hlavním problémem je, že se nedokázala zbavit závislosti na drogách. Právě kvůli nim si není schopna udržet stálou práci, naopak pod jejich vlivem krade. Co je však nejhorší, minimálně na některé ze svých „čórek“ vzala i školou povinnou holčičku.

U soudu byla obžalovaná z celkem sedmi krádeží, kterých se dopustila v prostějovském Tescu, Lidlu či v Kauflandu. Paradoxní je, že v posledně jmenovaném coby brigádnice před lety učila zákazníky zacházet s ručním scannerem. Právě jej využila při svých krádežích, když si „narazila“ a posléze zaplatila pouze část zboží, zbytek pak volně pronesla přes pokladnu. Z toho, co ukradla, jasně vyplývalo, že do obchodu chodila „nakupovat za pět prstů“ zcela běžně a bez rozpaků. Nebrala přitom žádné luxusní zboží, které by mohla následně zpeněžit, ale spíše vše, co jí zrovna přišlo pod ruku a co by mohla sama využít.

K soudu Yullia Plokhina dorazila se zpožděním a bez občanského průkazu. Zatímco ještě na policii víceméně vše zapírala, přímo před tribunálem se pod vlivem důkazů a pod příslibem výrazné polehčující okolnosti ke všemu přiznala. Její problém byl v tom, že ona sama je nyní v podmínce za řízení bez řidičáku. Zároveň ještě nedoplatila peněžitý trest 16 000 korun, který dostala. Kromě toho si má odpracovat 250 hodin veřejně prospěšných prací. I vzhledem k těmto okolnostem hledala obžalovaná pro své jednání vysvětlení jen velmi složitě...

Myslela jsem si, že mi to projde. Většinou jsem kradla pod vlivem drog, které beru už sedm let,“ přiznala se a zároveň chtěla soud přesvědčit, že se snaží se svojí závislostí bojovat. „Když jsem například s dcerou, tak pervitin neužívám ani nekradu,“ prohlásila Plochinová. To však nebyla pravda, soudce Petr Vrtěl ji upozornil, že kamery ji při krádeži zachytily i ve společnosti její malé dcerky.

Zásadní otázkou bylo, zda julia Plochinová skončí ve vězení, či soud zvolí alternativní trest domácího vězení, či případně „pouze“ prodloužení veřejně prospěšných prací. Na tuto otázku však odpověď v úterý 13. června nepadla. „Nechtěl bych se unáhlit. Proto hlavní líčení odročím a počkám dva měsíce, abych zjistil, jak se postavíte k nařízenému trestu veřejně prospěšných prací a jak celkově budete spolupracovat s probační službou,“ vyjádřil se Petr Vrtěl, který následně hlavní líčení odročil na 8. srpna.