Prodejny smíšeného zboží v Kostelci na Hané, v Čechovicích a v Olomoucké ulici v Prostějově se potýkají s nejistou budoucností. Proč? Patří pod společnost Rosa Market, která na sebe podala insolvenční návrh. Nebyla už totiž schopna splácet své dluhy. A že jich není málo… Jak Večerník zjistil, dluží například i nápojovému obru známému pod označením Kofola.

Pro Večerku Hanka v Kostelci na Hané, bývalou „Moravu“ v Olomoucké ulici a V.E.P. maRket v Čechovicích to vůbec není dobrá zpráva. Jak se Večerníku zmínila zaměstnankyně jedné z prodejen, byl to pro všechny šok. Co bude dál, si zatím říct netroufá. „Jsem prodavačka, místo si najdu, ale už těžko v takovém obchodě, těch je pořád méně. Všechno se směřuje na velké markety,“ posteskla si s tím, že jí osobně by nejvíc chyběl kontakt s letitými zákazníky.

Podle insolvenčního návrhu by společnost ráda působila dále v rámci reorganizačního řízení. Je ale otázkou, zda se to povede, respektive zda to věřitelé povolí. Ti teď budou hrát o to, aby dostali zpět co nejvíce ze svých dlužných plateb. Vzhledem k velikosti firmy se do hry jistě zapojí celá řada různých zájmů.

Enapo je na tuzemském trhu velkým hráčem, zaměstnává víc než tisíc lidí. Provozuje 129 vlastních prodejen a stovky dalších jsou ve formě franšízy. Ty by zřejmě pokračovaly dále pod jinou značkou.