Hejtmanství vyhlásilo v pořadí už pátou vlnu kotlíkových dotací. Pro zájemce má kraj nyní k rozdělení téměř 75 miliónů korun. Podpora se vztahuje na tepelná čerpadla a kotle na biomasu.

„Kotlíkové dotace jsou letos opět zaměřeny na nízkopříjmové domácnosti a my je rádi podpoříme, protože příspěvek šetří lidem peněženky za účty na energie, a také přispívají čistějšímu životnímu prostředí,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Dotace obsahují několik novinek. Nově již není možné pořídit plynový kotel. Zásadní změnou je ale úprava nízkopříjmové domácnosti, kdy v páté vlně mohou o dotaci požádat pouze ty domácnosti, které jsou složeny z osob pobírajících starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, případně ty domácnosti, kde žadatel nebo některý z členů jeho domácnosti pobíral v období od 1. 1. 2022 do doby podání žádosti příspěvek na bydlení.

„Na výměnu kotle na biomasu může žadatel získat maximálně 130 tisíc korun a na nové tepelné čerpadlo až 180 tisíc korun. O dotaci mohou požádat také domácnosti, které mají od 1. ledna 2021 kotel vyměněný,“ uvedl Petr Lysek, radní Olomouckého kraje pro oblast investic, evropských projektů, transparence, IT a Smart regionu. 

Příjem žádostí bude spuštěn od srpna prostřednictvím elektronického formuláře, který je včetně dotačního programu a jeho příloh dostupný ZDE. Zájemci mohou podávat své žádosti až do konce srpna příštího roku. V průběhu podzimu bude kraj ve vybraných městech pořádat tradiční informační semináře.