První červencovou sobotu vyrazí v 7:05 z olomouckého autobusového nádraží autobus, který zapřáhne vozík pro dvacet kol, a to včetně těch elektricky poháněných. Olomoucký kraj rozjíždí na léto linku do Jeseníků, která usnadní cyklistům přepravu a poznávání regionu.

„Jsem velmi rád, že jsme se do projektu cyklobusu pustili. Kladně hodnotím, že je vozík jednoduchý na manipulaci. Navíc umožňuje bezpečnou přepravu i pro elektrokola, a to bez rizika odření a jiného poškození,“ řekl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Milada Sokolová, uvolněná členka Zastupitelstva Olomouckého kraje pro oblast vnějších vztahů a cestovního ruchu, byla letos společně s cyklokoordinátory Olomouckého kraje načerpat inspiraci v jihomoravské Strážnici, kde má soukromý provozovatel zájezdů k dispozici unikátní, v republice v této době zřejmě jediný svého druhu, otevřený cyklopřívěs německé výroby.

„A jak jsme se na místě dozvěděli, mají s ním zatím jen ty nejlepší zkušenosti. Naši cyklokoordinátoři skutečně objeli velkou část Evropy, ale opravdu spokojení byli až s tímto prototypem. Jsme zatím jediný kraj v České republice, který tento typ vozíku zakoupil,“ dodává Sokolová.

Cyklovozíku se cestující dočkají na vybraných spojích Olomouc – Jeseník a zpět na lince 904. Cyklobus bude v provozu o víkendech a státních svátcích v období od 1. 7. do 3. 9. 2023 u dopravce ARRIVA autobusy a.s.

Pro využití této služby je nutné mít předem zarezervované místo pro kolo. Rezervace probíhá prostřednictvím rezervačního systému dopravce ARRIVA autobusy a.s., který je dostupný na webových stránkách: https://jizdenky.arriva.cz/. Kapacita cyklovozíku je omezená, bez předchozí rezervace tedy nebude místo pro kolo garantováno.